Clara Janés Nadal kapja a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat

2019 szeptember 27. péntek, 13:36

A Janus Pannonius Költészeti Nagydíj idei díjazottja a kortárs spanyol irodalom kimagasló alakja Clara Janés Nadal.

Azon túl, hogy a költő, prózaíró, irodalomkritikus a szerelmi líra nagymestere is, foglalkoztatja őt az emberi lény világban elfoglalt helyének kérdése, és szüntelen kutatja a valóság legvégső és legmélyebb értelmét.

Clara Janés Nadal / fotó: YouTube

Az idén nyolcadik alkalommal átadásra kerülő, Janus Pannonius pécsi püspök nevével fémjelzett Költészeti Nagydíj a világ talán legrangosabb költészeti díja, melyet a Magyar PEN Club 2012-ben alapított.

A Janus Pannonius Költészeti Nagydíjjal azokat a költői teljesítményeket, illetve költőket ismerik el, akik – az írószervezet magyar tagozata elnökének szavait idézve – az „emberi műveltség évezredei alatt felhalmozott szellemi és lelki vagyon, a nagy értékvonulatok igazi örökösei”, valamint azokat a művészeket, „akik legtöbbet tették a korszerű, a világ mai állapotával összhangban levő kulturális tudatformák megjelenítéséért és gazdagításáért, bekapcsolódva műveikkel hagyomány és megújulás örök dinamikájába.

2014-ben a New York Times újságírója a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat,  a költészet Nobel-díjának nevezte.

A Költészeti Nagydíj átadására  a hagyományokhoz híven Pécsen a Janus Pannonius Múzeumben kerül sor szeptember 28-án. A díjátadóra a város vezetősége mellett a hazai és nemzetközi kultúrális élet, valamint a diplomáciai  képviseletek vezetői is meghívást kaptak. A kiemelkedő eseményt kulturális programsorozat övezi Pécsen, és az ezt megelőző napon Szigetváron is. A Nagydíj mellett átadásra kerül két Műfordítói-díj, illetve Szigetváron kerül kiosztásra a Filius Ursale díj, mellyel a sztereotípiákkal szembeforduló, nonkonformista lázadó hangú költői teljesítményeket díjazzák. Ugyancsak Szigetváron vehetik át a fiatal költők az Első Fecske Díjat.

Az ünnepi programsorozatot záró gálaműsornak szeptember 29-én a Várkert Bazár ad helyet 17 órai kezdettel, melynek  fellépői többek között Baráti Kristóf és Vajda Marcell lesznek.