Azerbajdzsánban vendégszerepel a Recirquel

2019 október 17. csütörtök, 13:01

Újabb Európán kívüli országban mutatkozik be a Recirquel. A magyar társulat október 20-án a bakui M.A.P. nemzetközi színházi fesztivál keretében mutatja be Párizs Éjjel című előadását.

Recirquel / Párizs Éjjel / Fotó: Bende Tamás

A Vági Bence által rendezett újcirkusz produkciónak, amely a 30-as évek francia fővárosának éjszakai lokáljait és varieté világát idézi meg, Azerbajdzsán legrégebbi színháza, az Állami Zeneművészeti Színház ad otthont.

A Recirquel Párizs Éjjel című előadása az elmúlt években a világ számos országában – Franciaországtól Olaszországon és Kolumbián át a skóciai Fringe fesztiválig – aratott komoly szakmai és közönségsikert. Októberben újabb Európán kívüli helyszínen, a kortárs színházi és előadó-művészeti produkcióknak otthont adó bakui nemzetközi színházfesztiválon mutatkozik be a Vági Bence által rendezett előadás.

Recirquel / Párizs Éjjel / Fotó: Bende Tamás

Az azerbajdzsáni M.A.P. (az angol zene, művészet, valamint perfomansz kifejezésekből született mozaikszó) kulturális fesztivál széles műfaji választékot kínál a drámától kezdve a kortárs táncon, az operán, valamint az audiovizuális előadó-művészeti produkciókon át egészen az újcirkusz-előadásokig. Az egy hónapig tartó esemény programjainak hét helyszín, köztük a Recirquel-t vendégül látó Azerbajdzsáni Állami Zeneművészeti Színház ad otthont. A fesztivál idei előadói között a társulat egyedüli magyar fellépőként kapott helyet; az eseményt számos nemzetközi produkció színesíti, köztük olasz, spanyol, finn, litván, orosz, valamint vezető kortárs izraeli társulat művészei is bemutatkoznak.

A Recirquel az idén nyáron újragondolta, és táncos elemekkel, új számokkal bővítette a 2014-ben debütált Párizs Éjjelt. A produkció a harmincas évek perzselő varietévilágát tárja a nézők elé, annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyaival. A Müpa és a társulat közös produkciója a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt. A darabban artisták és táncosok keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

Recirquel / Párizs Éjjel / Fotó: Bende Tamás

A Párizs Éjjel a novemberben kezdődő müncheni Tollwood fesztivál kiemelt műsorszáma lesz, Magyarországon legközelebb januárban lesz látható a Müpa Fesztivál Színházában.