Elhunyt Alicia Alonso, a balett kubai legendája

2019 október 18. péntek, 9:45

98 éves korában, csütörtökön, egy havannai kórházban meghalt Alicia Alonso kubai táncos és koreográfus, minden idők egyik legnagyobb balettművésze, közölte a Kubai Nemzeti Balett.

Alonso az egyetlen latin-amerikai táncosnőként vívta ki magának a prima balerina assoluta címet, amelyet csak az egészen kivételes táncművészek kapnak meg. Legismertebb szerepeit a GiselleA hattyúk tava, a CsipkerózsikaA rosszul őrzött lány és a Carmen című darabokban alakította több évtizedes pályafutása során.

Alicia Alonso 1920. december 21-én született Havannában, kilencéves kora óta táncolt. Mestere és első férje, a 2013-ban elhunyt Fernando Alonso koreográfus nevét viseli. Az 1940-es években vele ment át Kubából az Egyesült Államokba, ahol a New York City Ballet és más neves amerikai társulatok szólistájaként aratott sikert.

Hazájába visszatérve létrehozta a Kubai Nemzeti Balettet és az 1959-es forradalom után a szigetország kultúrájának éppúgy nagykövetévé vált, mint az UNESCO jószolgálati missziójának.

Munkásságának elismeréseként 2015 szeptembere óta az ő nevét viseli a havannai nagyszínház.

Alonso 1995-ben vonult vissza, de nem végleg, mert még utána is színpadra állt néhányszor. Minden idők egyik legnagyobb táncosaként tartják számon, neki köszönhető az is, hogy a kubai táncosok világszerte keresettek. Táncos karrierje 64 éven át tartott, ez idő alatt 132 produkcióban szerepelt. Koreográfusként is sikeres volt.

“Nem tudom a koromat, csak azt érzem, hogy élek, élek és élek, és néha még táncolni is van kedvem” – mondta 95. születésnapján az EFE spanyol hírügynökségnek a művész, hozzátéve, hogy úgy érzi, a közönség – elsősorban a kubai közönség – szeretete mindig elkíséri, és ez boldoggá teszi az életét.