Theatrum Mortis – Olaszországban tart operabemutatót a Forte Társulat

2019 november 12. kedd, 15:57

November 14-én, csütörtökön mutatják be a Római Akadémián a Forte Társulat Theatrum Mortis című operáját.

Az előadás, amely a nemzetközi RomaEuropa Fesztivál keretében kerül megrendezésre, Francesco Borromini építész halálát dolgozza fel.

Mint ismeretes a barokk kori építészet egyik meghatározó egyénisége különös körülmények között hunyt el.

Évszázadokon keresztül az volt a feltételezés, hogy az idegrendszeri zavaroktól és depressziótól szenvedő Borromini öngyilkosságot követett el nem sokkal azután, hogy elkészítette a San Giovanni in Fiorentini templom Falconieri kápolnáját. (E tempolomban nyugszik ma is.)

Ugyanakkor egy 2015-ben az olasz állam titkos leváltára által nyilvánosságra hozott kézirat szerint balesetről volt szó. Borromini 1667. augusztus 1-jén éjjel újra szerette volna írni a végrendeletét, miután az előző végrendeletben megjelölt örökös, Fioravante Martinelli nyomdász és antikvárus időközben hirtelen elhunyt. A végrendelet írása közben összeveszett a szolgájával, aki az orvos utasítását követve el szerette volna oltani a gyertyákat, mire Borromini ideges lett és dühében saját kivont kardjára esett. Noha a sérülés halálos kimenetelű volt, a mesternek még volt annyi ideje, hogy befejezze a testamentumot illetve halálos ágyán még kihallgatta őt a kormányzó büntetőbírósági hadnagya, aki jegyzőkönyvbe vette a következő vallomást.

„Én Francesco Borromino, építész, végrendeletemet kívánván befejezni, összekülönböztem Francesco Massarival, aki az orvos rendelkezéseit követve, rám parancsolt, hogy oltsam el a fényt, s pihenjek le. Hajnalban aztán, miután a szolga folyton visszautasította, hogy fényt gyújtson, s mivel eluralkodott rajtam a türelmetlenség, saját kardomba dőltem.”

Horváth Csaba rendező-koreográfus, a Forte Társulat megalapítója és vezetője, Puskás István szövegkönyve segítségével, kortárs értelmezésben dolgozza fel a mester halálát és ezt öt külön verzióban teszi. Zene: Dobri Dániel. A bemutató különlegessége, hogy a darab maga a Borromini által épített Falconieri Palotában látható.