A Recirquel a müncheni Tollwood fesztivál sztárfellépője

2019 november 26. kedd, 14:33

A Recirquel az idei müncheni Tollwood Winterfestival sztárfellépője. Az egyik legnagyobb, mintegy 800 ezer látogatót vonzó német zenei, kulturális és ökofesztiválon a Párizs Éjjel című újcirkusz produkciót mutatja be a magyar társulat.

A Vági Bence által rendezett, a ’30-as évek francia fővárosának éjszakai lokáljait és varietévilágát megidéző előadást november 26. és december 31. között összesen 33 alkalommal tekintheti meg a müncheni közönség. A Recirquel előadásaira már elővételben elkelt gyakorlatilag az összes belépőjegy, több mint tízezren tekinthetik meg a magyar társulat produkcióját a következő hetekben.

Fotó: Bende Tamás

Németországban is bemutatkozik a Recirquel nagysikerű Párizs Éjjel című produkciója, amely az egyik legnagyobb, több mint 30 éves tradícióval bíró müncheni fesztivál, a Tollwood Winterfestival kiemelt műsorszáma lesz. Az öt héten át tartó Tollwood nemcsak a sokszínű nemzetközi zenei és kulturális programjairól ismert, hanem az ökológiai programok és klímavédelem egyik legnevesebb civil platformja is. Az ökoszemlélet az egész fesztivált áthatja, a gasztronómiától egészen a fellépők kiválasztásáig, akiket a zenei és az előadó-művészeti élet legkülönbözőbb szegmenseiből hívnak meg a rocktól a jazzen vagy a blueson át a színházi és újcirkuszi előadásokig.

Fotó: Nagy Attila

Az idén november 26-án kezdődő fesztivált a Recirquel produkciójával hirdetik a szervezők, a Párizs Éjjel pedig ennek megfelelően az egyik legnagyobb játszóhelyen lép fel. A 2014-ben debütált produkció tulajdonképpen visszatér a gyökereihez, hiszen az eredetileg hagyományos cirkuszsátorban játszott, de az elmúlt években rendre színházi közegben színre állított Párizs Éjjelnek a belvárosban felállított hatalmas cirkuszi tér ad otthont, amely önmagában is a fesztivál kulturális látványosságnak számít. A mintegy 400 nézőt befogadó Spiegeltent-ben a nézők nem hagyományos széksorokban, hanem asztaloknál ülve foglalnak helyet. A produkció iránti érdeklődés példa nélküli a fesztivál történetében, a társulat 33 előadására már elővételben elkelt gyakorlatilag az összes jegy.

Fotó: Nagy Attila

A Párizs Éjjel az elmúlt években számos ország és nemzetközi fesztivál közönsége előtt mutatkozhatott be, mégis nagy elismerésnek tartjuk, hogy az egyik legnagyobb, közel egymillió érdeklődőt vonzó német fesztivál idén minket hívott meg zászlóshajó produkciónak” – mondta Vági Bence. A Recirquel Társulat művészeti vezetője szerint ez is jelzi, hogy az újcirkusz műfaj jelentősen felértékelődött az elmúlt években, és ma már a legnívósabb kortárs előadó-művészeti produkciók között kap helyet.

A Recirquel az idén nyáron újragondolta, táncos elemekkel és új számokkal bővítette a 2014-ben debütált Párizs Éjjelt. A produkció a harmincas évek perzselő varietévilágát tárja a nézők elé, annak minden érzékiségével, bájával és tiltott vágyaival. A Müpa és a társulat közös produkciója a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt. A darabban artisták és táncosok keltik életre a korszak dekadens és fülledt erotikájú világát, felidézve a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét.

Fotó: Nagy Attila

A Recirquel Párizs Éjjel című előadása az elmúlt években a világ számos országában – Franciaországtól Olaszországon és Kolumbián át a skóciai Fringe fesztiválig – aratott komoly szakmai és közönségsikert, legutóbb a bakui nemzetközi színházfesztiválon mutatkozott be. Magyarországon legközelebb januárban lesz látható a Müpa Fesztivál Színházában.