Bécsi karácsony a Sopron Balettel

2019 december 18. szerda, 16:58

Magyarországról elsőként a Sopron Balett kapott meghívást a hagyományos bécsi nemzetközi jótékonysági karácsonyi ünnepségre a Hofburgba. A társadalmilag, szociálisan hátrányos helyzetű, speciális törődést igénylő gyermekeknek rendezett nagyszabású jubileumi eseményen a leghűségesebb város táncosai palotással örvendeztették meg a mintegy ezer meghívottat.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

A gyerekek szóló karácsonyi eseményt immár tíz éve rendezik meg Bécsben. Az adventi időszak jelentős kulturális eseménye ez a városban, amikor alapítványok, civil szervezetek, cégek, kulturális intézmények, egyesületek fognak össze a rászorulókért. Ilyenkor érkeznek gyerekek százai Alsó-Ausztriából, Felső-Ausztriából, Burgenlandból, Bécsből. Az idei esemény mottója “A legszebb karácsonyfa” volt, a műsor ötletgazdája, szerkesztője, rendezője Gernot Kranner népszerű színművész volt.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

A színházat, táncot, filmet, sportot, énekes és kórus produkciókat ötvöző rendkívül látványos, színes, szórakoztató, a mesék világát varázslatosan megidéző magas színvonalú műsorban felléptek színészek, énekesek, előadók, showtáncosok, tékvandósok, marionett bábosok, életre kelt Hook kapitány, Pán Péter. Színes koreográfiával érkeztek a szentpétervári Waganova Balettakadémia növendékei. A Sopron Balettől azt kérték a szervezők, hogy igazi magyaros kultúrát, temperamentumot és virtust hordozó produkcióval lepjék meg a meghívottakat. Ők pedig a világon mindenütt népszerű palotás tánccal örvendeztették az ünneplő vendégsereget. Nagy tapsot és üdvrivalgást kaptak a gyerekektől.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője örült annak, hogy az adventi időszakban újra jó ügyért léphettek színpadra, mint az elmúlt években többször a leghűségesebb városban és azon túl. Most egy olyan eseményen táncolhattak, amelynek eddigi történetében még nem szerepelt magyar csoport. Hozzáfűzte: megalakulásuk óta a gyermekek irányába nagyon dinamikusan nyitott a Sopron Balett. A Csodatévő lány és a nemrég elkészült Hétszínvirág produkciók is mind azt a célt szolgálják, hogy a színházi nevelési programon belül a tánc világával, annak formanyelvével való találkozást jó és emlékezetes élményekként éljék meg a diákok. Akárcsak most is, egy ilyen ünnepi fellépésük kapcsán.