Elmarad az idei Edinburgh Fringe

2020 április 02. csütörtök, 16:18

70 éve nem volt olyan, hogy elmaradt volna az edinburgh-i nyári fesztiválok rendezvénysorozat, de a koronavírus-járvány miatt úgy döntöttek a szervezők, hogy lefújják a fesztiválokat, köztük a világ egyik legnagyobb összművészeti fesztiválját, az Edinburgh Fringe-et.

Több mint 70 országból lépett volna fel 25 ezer előadó az idei edinburgh-i nyári fesztiválokon, de az idei rendezvényt szerdán lemondták a szervezők a koronavírus-járvány miatt. 70 éve ez az első alkalom, hogy törölni kell a rendezvényeket. Köztük van a világ egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja, az Edinburgh Fringe. A hatalmas rendezvény minden augusztusban mintegy 4,5 millió nézőt vonz a skót fővárosba.

Fotó: Getty Images

Shona McCarthy, az Edinburgh Festival Fringe Society vezérigazgatója elmondta: „szívszorító, hogy a Fringe és augusztusi testvérfesztiváljaink idén a tervekkel ellentétben nem lesznek megtartva. Ugyanakkor elfogadva a tanácsokat és végiggondolva a lehetőségeket, mind úgy véljük, ez az egyetlen megfelelő reakció az eseményekre.”

A fesztiválok története egészen 1947-ig nyúlik vissza, amikor a második világháború után az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál alapításával a szervezők a művészetek erejével próbálták gyógyítani a sebeket. Ugyanabban az évben kezdődött a Fringe, amikor nyolc színházi társulat meghívás nélkül jelent meg és fellépett az első Nemzetközi Fesztivál hivatalos programján kívül. A két eseményhez aztán 1950-ben csatlakozott The Royal Edinburgh Military Tattoo elnevezésű fesztivál, a katonai és népművészeti előadókat is csatolva a csoporthoz. 1983-ban és 2004-ben egy könyv-, illetve egy művészeti fesztivállal bővült a rendezvények sora.

Az edinburgh-i nyári fesztiválok igazgatója, Fergus Linehan szerint a fesztiválok fontos szerepet játszanak Edinburgh és Skócia kulturális, társadalmi és gazdasági életében, így a döntés nem könnyen született meg. „Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál viszontagságok közepette született, az újrakapcsolódás és újjáépítés iránti szükségben” – mondta McCarthy. Az is kiderült, hogy azonnal elkezdenek dolgozni a 2021-es fesztiválon, ami mind a hangulatot, mind a gazdaságot fellendítheti majd.

Forrás: MTI