Lengyelország nulla százalékra csökkentené a könyvek áfakulcsát

2020 április 24. péntek, 8:24

Lengyelország a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő könyvkiadók érdekében nulla százalékra csökkentené a nyomtatott könyvek utána fizetendő áfa kulcsát, Varsó ezért beadvánnyal fordult az Európai Bizottsághoz.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök a kiadók és terjesztők kérésére fordult az uniós szervhez – mondta el sajtóértekezletén Piotr Glinski, a kulturális és örökségvédelmi tárcát irányító kormányfő-helyettes. Glinski hangoztatta, hogy Lengyelországban a nyomtatott könyvek árát 5 százalék áfa terheli, ez a közös hozzáadott érték adó-rendszerről szóló uniós irányelv értelmében a legalacsonyabb lehetséges adó.

A kormányfő-helyettes közölte: a lépést Andrzej Duda elnök kezdeményezte. Az államfő később Twitter közösségi honlapján sugárzott nyilatkozatában leszögezte: a koronavírus-járvány még súlyosbított a korábban is válságban lévő könyvpiac helyzetén, a lengyel kormány ezért “legalább bizonyos ideig” csökkentené az adóterheket, közvetve pedig a könyvek eladási árát is. Duda azon reményének adott hangot, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a lengyel kormány kérelmét.

Forrás: MTI