A színház valódi értéke – Beszélgetés Sergio Escobarral, a milánói Piccolo Teatro igazgatójával

2020 június 17. szerda, 7:00

Sergio Escobar többek között dolgozott a Milánói Scala-ban, a Római Operában, és 1998-tól igazgatja a Piccolo Teatro-t. Számos publikációja jelent meg az előadóművészetek gazdasági vonatkozásairól. Munkásságát jelentős díjakkal ismerték el.

A Nemzeti Színház ajánlója:

Az interjú meghallgatása előtt tekintsük át a MITEM és a Piccolo Teatro közötti szoros kapcsolatot. 2014 telén felkerestük a nagy olasz mestert, Luca Ronconi-t, aki évtizedeken keresztül a milánói színház művészeti igazgatója volt. Terveztük utolsó nagy előadása, a Lehman Trilógia bemutatását a fesztiválunkon, valamint megállapodtunk vele abban, hogy a 2014/15-ös évadban a társulatunk színészeivel rendez egy előadást Budapesten. De sajnos ez, a mester halála miatt, meghiúsult.

2015-ben a világhírű olasz színész, Toni Servillo által rendezett Belső hangok produkciót a nagyszínpadon kétszer játszottuk nagy sikerrel, majd Antonio Latella Pinokkió rendezését fogadta rendkívüli érdeklődés 2018-ban.

A Piccolo jelenlegi vezetője arról beszél ebben az exkluzív interjúban, hogyan élte meg a Lombardiát erősen sújtó járványhelyzetet, milyen intézkedéseket hoztak színházuk és általában az olasz színházművészet megmentése érdekében, valamint, hogy milyen rendeletek lépnek érvénybe június 15-től, és azok hogyan határozzák meg a Piccolo Teatro további működését.

„Én úgy hiszem, hogy a színház szerepe éppen ez: segíteni kapcsolatok kialakulását az emberek között, szellemi és testi szinten egyaránt. Ha ez elmarad, akkor a mostani drámai egészségügyi helyzet hatásai idővel még súlyosabb szociális következményekkel járhatnak. Ilyen összefüggésben a színháznak komoly feladata és felelőssége van és egy eddig ismeretlen próbatétellel néz szembe. Tisztán és világosan kell látnunk ennek a kérdésnek a fontosságát. Tehát ahova az emberek találkozni mennek, ott az előadásnak nem a színpadon, de nem is a nézőtéren kell, történnie, hanem valahol a színpad és a nézőtér viszonyában, ahol ez a találkozás kiteljesedhet. A színház kapcsolatokat tud teremteni az ismert dolgok terén, akárcsak az ismeretlenekén. Éppen ezért ilyen fantasztikus hely ez, ahol e kérdéseket feltehetjük. A világjárványt az egészségvédelem érdekében különböző szabályozásokkal korlátok között kell tartani, de az nem fajulhat el az egyének teljes társadalmi elszigeteltségévé.” (Sergio Escobar)

Az interjút készítette és fordította: Pintér Géza. A videót vágta: Szabó Csaba Zsolt.