Liselotte és a május – Romániában mutatták be Pozsgai Zsolt darabját

2020 július 08. szerda, 9:16

Románia második legnagyobb városában, Galati-ban a Teatrul Dramatuc “Fani Tardini” állami színház mutatta be Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című drámáját. A darabot három különböző szereposztásban rendezte meg Vasiliu Catalin, mindhárom előadás a színház repertoárján szerepel majd.

A rendező szerin olyannyira különböző színészi személyiségek játsszák a művet, hogy ettől egészen érdekes, különböző előadásokat láthatunk, noha a szöveg szóról-szóra ugyanaz. A nézőknek lehetőségük lesz akár mindhárom előadást megnézni, de ki is választhatják azt, amelyben kedvenc színészük szerepel. Nem tudnak arról, hogy ezt rajtuk kívül így, egy repertoárban bármely színház a világon megtette volna. A próbák folyamán a különböző előadások színészei nem nézhették egymás próbáit, épp azért, hogy ne befolyásolja őket. Az első előadás bemutatóját július 4-én tartották.

Pozsgai Zsolt, a dráma szerzője elmondta, ez egészen különleges helyzet, és mihelyt a járvány engedi, meg szeretné nézni mindhárom előadást. A rendezői szándékkal egyetért, hiszen Pozsgai Zsolt maga is kilenc alkalommal rendezte meg a művét, csak Budapesten kétszer (Nagy-Kálózy Eszterrel és Dobó Katával a címszerepben), de francia színészekkel Genfben, majd Avignonban is. Ahogy elmondta, nem szokta egy művét kétszer megrendezni, de ebben a darabban annyira meghatározó a női főszereplő személyisége, hogy minden egyes rendezés új és új szakmai kihívás, új élmény volt.

A dráma eddig tizenegy nyelven került színpadra, mintegy huszonkilenc külföldi és negyvenöt magyar színházban. Romániában ez a harmadik színház, amelyik román nyelven bemutatta. Következő bemutatója angol nyelven Isle of Wight szigetén, az Apollo Theatre-ben lesz ősszel.