Új koreográfiák a Szekszárdi Néptáncfesztiválon

2016 november 13. vasárnap, 12:44

Új koreográfiákat, eddig kevésbé ismert tájegységek táncait is bemutatják a jövő szombaton rendezendő Szekszárdi Néptáncfesztiválon fellépő együttesek.

 

A fesztiválon, amelynek a Babits Mihály Kulturális Központ ad otthont, ezúttal nyolc táncegyüttes lép fel két-két produkcióval, amelyek egyike a dunántúli táncdialektushoz tartozó vagy nemzetiségi táncnak kell lennie, és új koreográfiát is elő kell adniuk. A 700 ezer forintos összdíjazású megméretésen a zsűri elismeri a legjobb koreográfiát, zenét, táncos és együttes teljesítményt.

 

neptanc

 

A kulturális központ 1968 óta rendezi meg a találkozót azzal a céllal, hogy felpezsdítse a sokáig háttérbe szorult dunántúli táncanyag feldolgozását és megjelenését a fesztiválokon – mondta Matókné Kapási Júlia, a rendezvény szervezője az MTI-nek.

 

Az idei fesztiválon az együttesek Székesfehérvárról, Kecskemétről, Pécsről és a fővárosból érkeznek, a repertoárban lesznek többek közt zalai, mezőföldi, dél-alföldi, felvidéki táncok, és egy erdélyi, illetve egy nemzetiségi koreográfia szerepel benne – tette hozzá.

 

Ismertetése szerint a szekszárdi Bartina Táncegyüttes zalai, a pécsi Mecsek Táncegyüttes hosszúhetényi táncokat ad elő, a rákospalotai Szilas Táncegyüttes eddig kevésbé ismert kárpátaljai tánckoreográfiával érkezik, a kecskeméti Kunság Táncegyüttes madocsai táncokat mutat be.

 

A műsoron többnyire páros táncok szerepelnek, de a százhalombattai Forrás Táncegyüttes például mezőföldi leánytáncot, a székesfehérvári Alba Regia pedig felvidéki férfitáncot ad elő. Az ingyenesen látogatható fesztiválon koncertet ad Szalonna és bandája, a napot táncház zárja.

 

MTI