Fizika ihlette tánc

Fülöp László új koreográfiája a Trafóban
2016 november 16. szerda, 13:02

Fülöp László társulata, a Timothy and the Things Schrödingerre várva című előadása november 17-én és 18-án debütál a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Fülöp Lászlót megszállottan foglalkoztatja, hogyan lehet emberi kapcsolatokról beszélni a tánc nyelvén. Előadásaiban pszichológiai problémákat jár körül, amelyeket nem a szavak, hanem a test eszközeivel és némi játékossággal szed ízekre – olvasható a Trafó ismertetőjében.

timothy-1

A fiatal táncost, koreográfust ezúttal Erwin Schrödinger osztrák fizikus gondolatkísérlete ihlette meg: ha bezárunk egy macskát egy dobozba és radioaktív sugárzást eresztünk be oda, akkor a doboz kinyitásáig ugyanannyi esélye van annak, hogy él a macska, mint annak, hogy meghalt. A kvantumelmélet szerint ez a macska egyszerre élő és halott. A produkcióban pont így lebeg lét és nemlét között minden olyasmi, amelynek magánéletünkben hátat fordítunk.

Fülöp László két éve alkotta meg Timothy nevű alteregóját, aki egyszerre elviselhetetlen, idegesítő csodabogár és szórakoztató figura, aki mindent távol tart magától. Nem fél semmitől, mert nincs mit veszítenie. Az ő megszületése óta Fülöp László koreográfiai Timothy and the Things néven futnak.

timothy-2

A Schrödingerre várva című előadás fordulópont Fülöp László – és Timothy – életében, hiszen eddig csupán duókat és triókat koreografált. A Fővárosi Önkormányzat Staféta programja azonban most lehetőséget teremtett arra, hogy hat táncossal foghasson munkába: Biczók Anna, Cuhorka Emese, Furulyás Dóra, Kelemen Patrik, Marcio K. Canabarro és Varga Csaba is részt vesz a produkcióban.

Fülöp László az L1 Egyesület tagja, a Budapest Kortárstánc Főiskolán végzett, azóta számtalan magyar és külföldi alkotóval, társulattal dolgozott együtt, valamint saját darabokat készített a SÍN Kulturális Központtal együttműködve.

Az utóbbi időben a dán Granhoj Dans Company nevű társulattal turnézik. Tavalyi darabja, a there’s an elephant in every room. című előadás Lábán Rudolf-díjat nyert. Társulata a Timothy and the Things név alatt az emberi jelenségek azon ismerős-ismeretlen halmazát kutatja, amely mozgásban tartja az ember viszonyait a hétköznapokban.

Színház.org, MTI, Trafó