Kortárstánc fesztivált tartanak Bécsben

2016 november 17. csütörtök, 16:49

Kortárstánc fesztivált tartanak a bécsi Collegium Hungaricumban csütörtökön, a rendezvényen a Győri Balett és a Pécsi Balett művészei lépnek fel.

belso

A Győri Balett a Belső hangok – etűdök egy témára – című előadással szerepel a fesztiválon. A darab koreográfusa Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője, aki 2015-ben megkapta a táncművészet egyik legrangosabb elismerésnek számító Harangozó-díjat.

A bécsi magyar intézetben műsorra tűzött szimfonikus balettelőadás az életünket befolyásoló belső hangjainkról szól. A darabban fellépnek Daichi Uematsu, Tatiana Shipilova, Tatiana Baranovska, Artem Pozdeev, Luigi Iannone, Matuza Adrienn, Engelbrecht Patrik, Jekli Zoltán, Hancz Alexandra és Tüű Barbara táncművészek.

A 37 éves Győri Balett repertoárja a klasszikus balettől, a kortárs táncon át a kísérleti jellegű projektig terjed, felölelve a táncművészet szinte minden ágát – olvasható az előadás ismertetőjében.

A Pécsi Balett a Tűzmadár-szvittel lép fel a Collegium Hungaricumban. A társulat szólistája, Molnár Zsolt által koreografált Igor Sztravinszkij-darabban Szabó Márton, Kerekes Soma Lőrinc, Újvári Katalin és Tuboly Szilárd táncművészek szerepelnek.

A táncjáték, amelynek alapja az orosz mesevilág, a jó és a gonosz, a fehér és a fekete állandó harcáról és az ember örök harmóniakereséséről szól.

Az 1960-ban alapított Pécsi Balett előadásaiban a tánc egyedi és karakteres nyelvét használja, hűen bemutatva a táncszínházi hagyományokat.