Koreográfusok Társasága: ‘Kirekesztő az életjáradékról szóló törvénymódosítás’

2016 november 21. hétfő, 7:18

A Magyar Koreográfusok Társasága közleményt adott ki. elnöksége üdvözli a táncművészeti életjáradékra vonatkozó szabályozás korrekcióját, de elfogadhatatlannak tartja a törvénymódosítás előkészítésének módját és annak tartalmát is – tájékoztatott a szervezet.

juronics

Az előtérben: Juronics Tamás, az MKT elnöke

A közlemény szerint az MKT az interneten megjelent tudósításokból és dokumentumokból értesült arról, hogy három fideszes képviselő, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke és társelnöke kezdeményezésére, a velük történt egyeztetések értelmében törvénymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé. A hazai hivatásos táncélet jövőjét nagymértékben befolyásoló törvénymódosítás előkészítésébe sem az előterjesztők, sem a táncszövetség elnöke és társelnöke nem vonták be a magyarországi hivatásos táncszakma meghatározó alkotóit tömörítő MKT-t, sem a hivatásos tánc-szférát reprezentáló más szervezeteket.

Az MKT elnökségének álláspontja szerint a táncszövetség vezetése a saját tagsága érdekeit is csak szelektíven képviseli. A táncszövetség negyven tagjából 27 szervezet, a tagság több mint kétharmada érintett a táncművészeti életjáradék kérdésében. Ezek közül a szervezetek közül – a törvénymódosítás megszavazása esetén – nyolc kapja meg a táncos életjáradékhoz való jogot 2017. január 1-jétől. Ez a szövetségben levő táncos szervezetek csupán 30 százaléka, a regisztrált táncművészeti szervezetek kevesebb mint tizede.

Ez az eljárás nemcsak az életjáradékhoz való hozzáférés jogát tagadja meg, hanem üzenetével magából a hivatásos táncszakmából zárja ki mindazokat a művészeket és szervezeteket, akik nem tartoznak a kedvezményezettek körébe. Kizárja a hivatásosok köréből a miskolci, az egri, a kecskeméti és a soproni tánctagozatokat is, valamint a független, kortárs táncművészet egészét.

A törvénymódosítási javaslat igaz, hogy bővíti a kedvezményezettek körét, aminek eredményeként kétszer annyi táncos szervezetben teljesített szolgálatot fogadna el hivatásos táncművészeti tevékenységként, de ezzel a szelekcióval egyben megerősíti az eddigi, erre vonatkozó törvény diszkriminatív szemléletét, amely a teljes magyarországi hivatásos táncszakma 90 százalékát kirekeszti a kedvezményezettek köréből – áll a közleményben.