Oidipusz még egyszer a Müpában – Címszerepben Bozsik Yvette

2016 november 30. szerda, 13:27

Az év utolsó Oidipusz előadása december 3-án szombaton látható a Müpa Budapest Fesztivál Színházában, a Nemzeti Táncszínházszervezésében.

Az Orfeusz és Euridiké, valamint az Antigoné után újabb klasszikus görög témájú előadást készített Bozsik Yvette a Müpa színpadán, a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

oidipusz-18

Fotó: Horváth Judit

Oidipusz, Théba uralkodója azt a jóslatot kapja, hogy a várost mindaddig átok sújtja, míg az előző király halála megtorlatlan marad. Oidipusz megátkozza a tettest. Amikor kiderül, hogy a bűnös ő maga volt, nem hátrál meg, végrehajtja az általa kihirdetett ítéletet: megvakítja és száműzi önmagát. Teiresziász, a vak jós hiába lát mindent előre, senki sem hallgat rá, nem tudja megállítani a tragédiája felé siető hőst.

A koreográfia expesszív képekkel, a tragédia szerkezetét követve, de a mai korba ágyazva ábrázolja az ősbűnt és az abból fakadó katarzist. A látvány a koreográfia szerves részét képezi, előrevetíti a beteljesülő jóslatot, a tragikus végkifejletet. A zenét Philippe Heritier, a Párizsban élő svájci zeneszerző kortárs hangzással és effektusokkal komponálja.

Az előadás jövőre még látható lesz.