Kiválik a Pécsi Balett a Pécsi Nemzeti Színházból

2016 december 06. kedd, 10:40

Jövő év elsejével önálló nonprofit szervezetté válna a Pécsi Balett, és a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens társulataként működne tovább. A társulat élén továbbra is Vincze Balázs állna, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész pedig  bekerülne a felügyelőbizottságba – számolt be a pecsistop.hu.

Egy önkormányzati előterjesztés szerint – amelyet Páva Zsolt polgármester jegyez – a tánctagozatként való működés miatt nem tudja azt a misszióját betölteni a Pécsi Balett, hogy a megyeszékhelyet képviselje a világban. A dokumentumban olvasható az ok is: anno a balett 40 fővel működött, így a tánctagozati munkák mellett volt ideje, embere és lehetősége turnézni, akár külföldön is. Mivel a mostani létszáma 18 fő, így ezt nem tudja maradéktalanul ellátni, mert alá van rendelve a színház műsorrendjének.

faust

Faust, az elkárhozott (fotó: Hrotkó Bálint)

“A Pécsi Balett a Győri Balettel és a Szegedi Kortárs Balettel egyenrangú önálló márkanév, rég kinőtte a tagozati keretet. Feladatát akkor tudná Magyarország első és legrégebbi együtteseként önmagához méltó színvonalon beteljesíteni, ha nemcsak elnevezésében, de működésében is teljesen önálló lehetne. 56 esztendeje várja a hazai táncszakma ezt a történelmi pillanatot.” Az önmagához való méltó színvonalat az is emelné, hogy önálló gazdálkodású nonprofit társulatként jogosult lenne “állami és szponzorációs többletforrásokra”, amiket tagozatként nem kaphat meg. “Az önállósodás az egyetlen út és lehetőség arra, hogy városunk többletforráshoz jusson” – áll az előterjesztésben.

A Pécsi Balett ügyvezetői posztján Páva Vincze Balázst látná szívesen, az új cég székhelye a Zsolnay Kulturális Negyedben lenne, mivel “a Pécsi Balett EKF nagykövetként méltó helyet kaphat az EKF-projekt legnagyobb beruházásának helyszínén, mint a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese”. A székhelyet az új társaság a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-től bérelné, ami azért érdekes, mert a ZSÖK-öt is Vincze Balázs vezeti.

Az előterjesztés szerint az önállósodás után a társulatot regisztrálják az Előadó-művészeti Irodánál, majd ki kell írni egy igazgatói pályázatot is pár hónapon belül. Májusban pedig már megkaphatja a csapat a nemzeti minősítést, mivel ugyanazon feladatokat látja majd el, mint amikor még tánctagozat volt, így a szakmai jogutódlás miatt kijár nekik a státusz.

Forrás: pecsistop.hu