Önállósul a Pécsi Balett – A társulat és a Magyar Táncművészek Szövetségének közleménye

2016 december 08. csütörtök, 13:51

Ahogy arról korábban beszámoltunk, jövő évtől önálló nonprofit szervezetté válik a Pécsi Balett, és a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens társulataként működik tovább. Ennek kapcsán közleményt adott ki a társulat és a Magyar Táncművészek Szövetsége is.

A Pécsi Balett társulata örömmel fogadta Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 2016. december 8-i döntését, miszerint egyszemélyes, az Önkormányzat 100%-os tulajdonú társaságaként 2017. január 1. napjával megalapítja a Pécsi Balett Nonprofit KFT-t., ügyvezetőjének a társaság alapítása napjától számított határozatlan időre Vincze Balázst nevezi ki.

A Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyütteseként, már mint önálló társulat folytatja a szakmai munkát.

pecsibalett

A Hattyúk tava a Pécsi Balett előadásában.

Vincze Balázs igazgató ennek kapcsán úgy fogalmazott:

„Életem egyik legszebb napja a mai, együttesvezetői munkám csúcsa ez a színháztörténeti pillanat. Fantasztikus érzés, hogy 56 év után sikerült beteljesítenem Magyarország első modern balettegyüttesének sorsát, s hogy 2017. január 1-től én lehetek a független Pécsi Balett alapító-igazgatója. A Pécsi Balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyütteseként méltó helyre kerül az Európa Kulturális Fővárosa projekt legnagyobb beruházásának helyszínén, mint egykori EKF nagykövet. 2017-től a Pécsi Balett misszióját, hogy a tánc univerzális nyelvén Pécs városát képviselje ország és világszerte, újra szabadon tudja teljesíteni. Nagy örömmel tölt el, hogy Pécs M. J. Város vezetése is magáénak érezte egyik legrégebbi művészeti alkotóműhelyének ügyét és jogilag rendezte helyzetét. Köszönöm a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai támogatását.”

vincze

Vincze Balázs

A Magyar Táncművészek Szövetsége a következő közleményt fogalmazta meg:

“A Magyar Táncművészek Szövetsége örömét és köszönetét fejezi ki Pécs M. J. Város Önkormányzatának és Vincze Balázsnak, a Pécsi Balett igazgatójának, hogy az 1960-ban létrejött Pécsi Balett, 56 év után önálló, független jogi személyiségű társulat lehet.

Az Eck Imre szakmai irányításával megkezdett munka kijelölte azt az utat, amely a magyar balettművészet egyik megújító, progresszív, mindig új utakat kereső együttesévé tette a Pécsi Balettet.

A Vincze Balázs által 2005 óta igazgatott társulat töretlen sikerrel működik, méltó örököse és folytatója a nagy elődök – Eck Imre, Tóth Sándor, Herczog István, Keveházi Gábor, Egerházi Attila – munkájának, magas szintű művészete ma is hazánk egyik vezető együttesévé teszi.

mihalyigabor

Mihályi Gábor

A Magyar Táncművészek Szövetsége példaértékűnek tartja Pécs városának kiemelt figyelmét és támogatását a Pécsi Balett múltját, jelenét és jövőjét illetően. Azonban a 2017. január 1-től önállóan működő Pécsi Balett működéséhez továbbra is szükség lesz a város és a nézők óvó tekintetére, erkölcsi és anyagi támogatására. Az együttes tagjai kiváló táncművészek, akik a színpadon hálálják meg a szeretetet, a megbecsülést, és nagyszerű előadásaikkal viszik hírét a világban Pécs városának.

A Magyar Táncművészek Szövetsége az elkövetkezendő évtizedekre sok kreatív ötletet, mély és igaz, sokszínű előadásokat, nagy sikereket kíván az önálló Pécsi Balettnek!

Gratulálunk Vincze Balázsnak, aki a 2017. január 1-én létrejövő új, független Pécsi Balett alapító-igazgatójaként beteljesítette elődeinek álmát. Új korszak kezdődik a Pécsi Balett életében – erre a pillanatra várt 56 éve az együttes” – írta Mihályi Gábor elnök és Kiss János társelnök.

miklos

Rázga Miklós

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója a Pécsistop-nak nyilatkozott:

“Amikor egy műsortervet állítunk össze, akkor nehézséget okoz számunkra, hogy a Pécsi Balettel is külön egyeztetni kell, főleg így, hogy Sanghajba utaztak, a budapesti Művészetek Palotájában volt sok előadásuk, közben viszont ellehetetlenült a színház működése. Volt olyan, hogy tánckar nélkül voltunk kénytelenek operettet bemutatni. Ezért gondolom, hogy mind a színháznak, mind pedig a balettnek is pozitív fejlemény az önállósodás, a zenés darabokban tánckarral fogjuk pótolni a kívánatos táncosi létszámot. A jövőre nézve a Pécsi Balett az évi egy előadását ezután is meg fogja tartani a nagyszínházban, a Pécsi Nemzetivel koprodukcióban. Erről egy keretmegállapodást fog kötni az önálló Pécsi Balett és a színház” – számolt be a pécsi színház igazgatója. (A teljes interjú itt olvasható.)

Színház.org