Kármen – Vári Bertalan újraértelmezése a Bartókban

2016 december 13. kedd, 14:17

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Táncszínháza előadásában december 9-én tekinthették meg első alkalommal a nézők a Kármen című előadást Vári Bertalan koreografálásában.

A darabot Georges Bizet halhatatlan operája ihlette, a történet azonban nem Sevillában játszódik a történelmi múltban, hanem Magyarországon a jelenben.

A főhőse egy lány: Kármen, aki szabadnak született, és úgy is hal meg. “Hatalmas szemei voltak. Szépen íveltek, feketék. Tökéletes bőre olyan volt, mint a réz; az ajka kicsit erős, de szép vonalú, mely látni engedte fogait, amik oly fehérek voltak, mint a hámozott mandula. Szinte túl sok haja volt, fekete, ami kékben játszott, minta holló szárnya. Kétszer szúrtam meg. A második után némán esett össze. Még mindig látom a nagy szemeit, ahogyan rám néztek. Ahogy elhomályosultak és lecsukódtak.”

A táncfantázia főszereplőjével Dunaveczki Évával készült villáminterjú:

Milyen a szerep, milyen a karakter, amit meg kell formálnod? Mennyire okozott ez nehézséget?

Akit megformálok, ez a lány, róla azt kell tudni, hogy a szerelemnek él. Egy dohánygyáros cigánylány, aki nagyon szenvedélyes, és ez itt a darabban is látható lesz, különböző szálakat bolygat meg, és kuszálja őket össze. Mindig keresi magának a kihívást, és akit már megkapott, nem kell neki többet, akkor tovább áll, és jöhet a következő.

Mi volt az első benyomásod, amikor megtudtad, hogy te játszod Kárment?

Nagyon örültem neki, ez egy megtisztelő feladat, úgyhogy nagyon szépen köszönöm, nagyon hálás vagyok érte. Vannak tapasztalataim és élményeim ugyanúgy a magánéletemből kifolyólag is, úgyhogy tudok miből meríteni és hozni a karaktert. Nagyon izgalmas lesz, már nagyon várom a premiert.

Mit vársz ettől a darabtól?

Sok mindent várok magamtól és remélem, egyben kíváncsi is vagyok, sikerül-e színpadra vinnem, nagyon igyekszem. Tulajdonképpen, mint ahogy a darabban is csábítok, szeretném a közönséget is elcsábítani.