Repülőgép balesetben elhunyt a világhírű Alekszandrov Együttes 68 tagja

2016 december 25. vasárnap, 12:45

Szocsi közelében történt a tragédia, az orosz légierő Tu-154-ese a Fekete-tengerbe zuhant. A gépen tartózkodott a világhírű Alekszandrov együttes 68 tagja is.

A Szíriába tartó szállítógép néhány perccel az után tűnt el a radarokról, hogy felszállt a Szocsi közelében lévő adleri repülőtérről. A Tu-154-es a Szíriában lévő latakiai katonai bázisra tartott, s az orosz hatóságok már megtalálták az első roncsokat, illetve az első holttesteket is.

A gépen utazó művészek felléptek volna a Szíriába vezényelt orosz egységek újévi ünnepségén. Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy a reggel lezuhant Tu-154-es gép utasai között bolt az Alekszandrov együttes 68 tagja is. A gép hét perccel a felszállás után zuhant le.

A Rosszija 24 hírtelevízió úgy tudja, hogy a gépen a kórus tagjain és a katonákon kívül feltehetően a Pervij Kanal állami televízió és a Zvezda televízió újságírói utaztak.

Az „alekszandrovok” számos országban, többek között Magyarországon is megfordultak, viszont az USA-ba annak ellenére nem jutottak el, hogy két fellépést is terveztek már, Az első a második világháború miatt hiúsult meg, míg a világégés után azért nem szerepelhettek a művészek az USA-ban, mert az amerikai hatóságok csak civil ruhában engedték volna fellépni őket. A kórus tagjai viszont nem voltak hajlandóak megválni hagyományos egyenruhájuktól.

Az együttesnek a vasárnapi tragédia előtt mintegy kétszáz tagja volt, s közülük 150-en számítanak hivatásos művésznek.

Friss hír, hogy az együttes előadásai nem maradnak el Magyarországon.

Forrás: MTI, HVG, Színház.org