Orosz repülő-tragédia: Újraépítik az Alekszandrov-együttest

2016 december 28. szerda, 7:14

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy a lehető leghamarabb újra akarják építeni világhírű Alekszandrov-együttest, amely vezetőjét és tagjainak egyharmadát veszítette el a vasárnapi fekete-tengeri légiszerencsétlenségben.

Első intézkedésként mihamarabb 70 szolgálati lakást bocsátanak az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesének rendelkezésére, hogy “helyreállíthassák a kollektívát, amennyire az lehetséges”, pályázatokat hirdessenek, kiválasszák a legjobbakat, hogy azok “folytassák a fegyveres erők vezető társulata, az Alekszandrov-együttes dicső hagyományait”.

Szergej Sojgu egy, a minisztériumában tartott, de a tévében kis közvetített hétfői értekezleten bejelentette, hogy a lezuhant repülőgépen 64 évesen életét vesztő Valerij Halilovról, az együttes “legendás” művészeti vezetőjéről nevezik a hadsereg zeneakadémiáját, és mindent megtesznek azért, hogy folytatódjanak az általa lefektetett hagyományok.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett együttest még a szovjet időkben alapította Alekszandr Alekszandrov (1883-1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző. Alekszandrov 18 éven át vezette az együttest. 2016 májusa óta az üzbegisztáni születésű Valerij Halilov karmester és zeneszerző állt az együttes élén altábornagyi rangban.

Az együttes kórusát a Szíriában állomásozó orosz csapatokhoz vendégszereplésre szállító Tu-154 típusú repülőgép vasárnap reggel, felszállás után pár perccel zuhant a Fekete-tengerbe, fedélzetén 92 emberrel, köztük az együttes 64 tagjával. A katasztrófát senki sem élte túl.

Joszip Kobzon világhírű orosz énekes, a parlament alsóháza kulturális bizottságának első alelnöke, aki maga is többször fellépett az Alekszandrov együttessel, elmondta, hogy elvileg ő is a gépen utazott volna Halilov kérésére, de orvosi beutalója nem tudott az énekesekkel tartani.