Lautrec újra táncolni fog! – Cabaret grotesque Gergye Krisztiántól

2017 január 10. kedd, 10:03

Január 19-én a Nemzeti Táncszínház szervezésében kerül újra színpadra a szeptemberi Bridging Europe Fesztivál keretében bemutatott cabaret grotesque.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánló a produkció elé:

Bohócok, prostituáltak, táncosok és még élőbb életre keltett bábuk, festők és költők, fergeteges zenék, látványos színpadképek: ezt ígéri Gergye Krisztián Társulatának produkciója, a Lautrec táncolni fog. A századforduló Párizsának abszurd, világ végi színpadán ott tombol majd mindenki, aki számít, és mindenki, aki nem: vad, ironikus, abszurd fiesztára készülhetünk. A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque, mindamellett emlékmű, mely a halandóságra, de a lélek halhatatlanságára és a történelmen átívelő örök emberi kérdésekre is rávilágít.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az élő zenés előadásban – többek között – közreműködik a neves koloratúrszoprán, Kolonits Klára, Philipp György zenei vezető, bábszínészek és táncosok (maga Gergye Krisztián is), megvalósítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. A szereplők olyan neves művészeket jelenítenek meg, akik meghatározók voltak az 1900-as évek Montmartre-jának művészi közegében. A teljesség igénye nélkül: Aristide Bruant, Vincent van Gogh, Mademoiselle Cha-U-Kao, Chocolate, La Goulue, Valentin le Désossé, Oscar Wilde, Yvette Guilbert és természetesen Henri de Toulouse-Lautrec.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az összművészeti előadás, önironikus humorával túlmutatva a társadalomkritikán, az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi. A szórakoztatás és a színpadi kiszolgáltatottság, a valódi szabadság és a szabadosság kontrasztjából kérdezünk rá emberi minőségünk lényegére.

Közreműködők: Kolonits Klára – koloratúrszoprán, Philipp György – ének, zene, Tárnok Marica – báb, Mahji Torres (FR), Lőrinc Katalin, Barabás Anita, Gergye Krisztián – tánc

Alkotók: Honegger, Debussy, Satie, Chopin, Offenbach, Poulenc, Purcell, Mondonville, Yvette Guilbert, Aristide Bruant

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Béres Móni – jelmez  / Hoffer Károly – bábterv
Károlyi Balázs – smink, maszk / Karcis Gábor – vetítés
Vajda Máté – fény / Kiss Réka Judit, Pálosi Bogi – produkciós asszisztens
Fazekas Anna – rendező asszisztens / Huszár Sylvia, Gáspár Anna – produkciós vezető
Philipp György – zenei vezető / Mahji Torres (FR) – társkoreográfus
Gergye Krisztián – rendező, koreográfus, látvány

 
 

Kapcsolódó anyagok