100 milliós keretből új táncművészeti programot indít az NKA

2017 január 20. péntek, 17:30

A hírt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be. Új programot indít a magyarországi táncművészet fiatal alkotói, koreográfusai és előadóművészei számára az NKA. Az Imre Zoltán Programra 2017-ben 100 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

A program célja lehetőséget biztosítani az ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket, és kijutásukat a nemzetközi színtérre – fűzte hozzá a tárcavezető, aki a kormányzat táncművészettel kapcsolatos intézkedéseiről szólva emlékeztetett: új otthont kap a Millenáris parkban a Nemzeti Táncszínház, és januártól kiterjesztették a nemzeti minősítésű együttesek művészeire a korábban csupán a balett-táncosoknak járó életjáradékot.

Balog Zoltán hangsúlyozta: az Imre Zoltán Program keretében kiemelten támogatják a társművészetekkel közös együttműködéséből születő új táncművészeti produkciókat, valamint a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését is.


Imre Zoltán művészetét a nyitottság, a kísérletezés és a komplex színházi gondolkodás jellemezte, a programmal az 1997-ben elhunyt kiemelkedő alkotó emlékét is szeretné ápolni az NKA – mondta el a miniszter. Balog Zoltán kitért arra is: idén előreláthatóan jelentős összeggel bővülhet az NKA költségvetése.

Doncsev András, az NKA alelnöke hangsúlyozta: az Imre Zoltán Program alapötlete Bozsik Yvette, Pataki András és Kis János nevéhez fűződik, a program részleteit az NKA Táncművészet Kollégiuma dolgozza ki.


A sajtótájékoztatón Bozsik Yvette felidézte: Imre Zoltán hihetetlenül komplex, csodálatos személyiség volt, aki számos magyar művészt fedezett fel, köztük őt magát is.

“Nagyon fontos, hogy a fiataloknak lehetőséget adjunk alkotni, koreografálni, hiszen ebben van a jövő” – fogalmazott a Kossuth-díjas balettművész, koreográfus és rendező.