Mementó – A szovjet kényszermunkatáborok áldozataira emlékező táncelőadás született

2017 január 26. csütörtök, 14:34

A szovjet kényszermunkatáborok áldozataira emlékező, néptánc technikán alapuló, kortárs hangulatú táncelőadást mutatnak be Mementó címmel pénteken a Várkert Bazárban.

Az Aranykert Egyesület és a Duna Művészegyüttes közös előadását a határon túli magyarok lakta területeket, így többek között Újvidéket, Ungvárt és Kolozsvárt is érintve 12 nagyvárosba viszik el februárban, hogy így adjanak lehetőséget a kollektív emlékezésre, átélésre – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán. Az előadás a Gulág-táborokba zárt politikai foglyok mellett foglalkozik a hadifoglyok, és a malenkij robot során Szovjetunióba hurcolt civil lakosság hányattatott sorsával is.

A munkatáborok lakóinak megnyomorított belső világát a közönség elé táró, vetítéssel és verbális elemekkel kísért darab olyan mozgásvilágot hoz létre, amelynek mélységeiben és formai világában a kényszermunkatáborok borzalmait átélő magyarok érzelmei és fizikai megterhelésük okozta fájdalmai egyaránt felismerhetőek. A kiszolgáltatottság, a megalázottság és a kényszermunka tudatmódosító hatása mellett az előadásban megjelennek az otthon víziói, a haza utáni vágyakozás pillanatai is.

A produkció rendező-koreográfusa Juhász Zsolt, míg az autentikus magyar népi hagyományokból építkező zene Szokolai “Dongó” Balázs szerzeménye. A dramaturgiáért Hegedűs Sándor felel, a Gulág Emlékbizottság támogatásával, kiemelt kormányprogramként megvalósuló darab jelmez-díszlettervezője pedig Túri Erzsébet.

Juhász Zsolt az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában rámutatott: a Gulágról számos film, könyv, festmény és szobor született, ugyanakkor táncszínházi előadás – amelyet ő maga egyfajta közös képzőművészeti alkotásnak, élő, mozgó emlékműnek szánt – kevés. Nem realisztikus történelmi tabló elkészítése volt a cél, hanem az áldozatok által átélt fizikai és szellemi megnyomorodás tapasztalatának megjelenítése a tánc eszközeivel – fűzte hozzá. Kiemelte: az előadás három pillérre – a letartóztatás sokkjára, a kényszertábori élet felfoghatatlan szenvedése, és a hazatérés vagy haza nem érkezés drámája – épül.

Az előadás a Gulág-táborokba zárt politikai foglyok mellett foglalkozik a hadifoglyok, és a málenkij robot során Szovjetunióba hurcolt civil lakosság hányatatott sorsával is – mondta el Juhász Zsolt, aki úgy vélte: még ma is felületes a magyar társadalom tudása a szovjet kényszermunkatáborok szörnyűségéről, az oda hurcolt hatalmas számú magyar szenvedéseiről.

Forrás: MTI