Mostantól Magyar Táncművészeti Egyetem! – Szakály György rektor ünnepi köszöntője

2017 február 02. csütörtök, 9:42

Szakály György rektor ünnepi köszöntője az egyetemmé válás alkalmából.
„Ma egy különleges nap van, ami csak egyszer történik meg az életben, legyen szó egyénekről vagy intézményekről. Így a lelkem is ünneplőbe öltözött, mert hatvanhét év után másodszor változik intézményünk neve.

A kormány javaslatára a Parlament elfogadta azt az előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében a Magyar Táncművészeti Főiskola 2017 február 1-től Magyar Táncművészeti Egyetem néven folytatja oktatói tevékenységét.

Eddig ez száraz, pársoros hír a lapokban, de azt gondolom, hogy sokkal többről van szó, mint hogy kicseréljük a pecséteket, a bejáratnál látható táblát és mostanában az ajándékboltban leértékelve lehet venni főiskolai felirattal ellátott pólókat.

A névváltás mögött 67 év következetes munkája, kitartása van.

Köszönet azoknak a mestereknek és tanároknak, akik ezt megteremtették. Az alapítóknak, akik szinte a semmiből építették fel az iskolát, nem sokkal a háború után, ami azokban az években különösen nagy teljesítmény volt, és köszönet mindazoknak, akik a háttérben segítették az intézet zavartalan működését.
Büszke vagyok, hogy én állhatok itt és az én vezetésem alatt érte az intézményünket ez a megtiszteltetés, de egy pillanatra sem gondolom, hogy ez az én érdemem lenne. A volt és a jelenlegi munkatársaim nélkül nagyon nehéz dolgom lett volna.

Most megállunk mi is egy pillanatra, mert ünnepelünk, de holnaptól már az egyetemi elvárásoknak kell megfelelnie mindenkinek. A kicsiknek is tudniuk kell, hogy nem egy életbiztosítás a felvételi, mert nem egy mozgásjavító képzésre kaptak bebocsájtást, hanem a táncművészet egyetemi rangú képzésére. És ezen szavak valamennyi jelentését szeretném a jövőben megtapasztalni a balett teremben, az étkezőben, és egyáltalán az egyetemi területen kívül, a hétköznapokban is.

Persze a pliét holnap is ugyanúgy kell végrehajtani, és illik majd tudni, hogy Minkus – Petipa nem egybeirandó, és azért van kötőjel közöttük, mert két személyt takar.

Hálás vagyok a fenntartónknak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a kormányzatnak, valamint a parlamenti képviselőknek, hogy huszonhat évvel azután, hogy az Állami Balett Intézet Táncművészeti Főiskolaként működik, mostantól kezdve, reményeim szerint az idők végezetéig viselheti a Magyar Táncművészeti Egyetem nevet.”

Fotó: Csillag Pál