Meseország, flamenco és ír sztepp – Ilyen lesz a tavasz a Nemzeti Táncszínházban

2017 február 13. hétfő, 13:00

Elképzelt európai meseországot bemutató darab, Debussy és Stravinsky inspirálta táncjátékok, a testi vágy könyörtelen hatalmáról szóló produkció, valamint kortárs flamenco táncest is szerepel a Nemzeti Táncszínház tavaszi műsorán.

A Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című darabját a Budapest Táncfesztivál utolsó napján, március 1-jén láthatja a Müpa közönsége. Juronics Tamás új koreográfiája egy elképzelt európai meseország sajátos működésébe enged bepillantást.

A társulat művészeti vezetője korábban elmondta, hogy a táncosokkal közösen gondolkodva alkotta meg a darabot, amelynek zenei világát Alfred Schnittke 20. századi szovjet zeneszerző cirkuszi motívumokban gazdag kompozícióit felhasználva sikerült megteremteni. A darabnak ez lesz a budapesti premierje.

Abszurdia (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

Abszurdia (fotó: Tarnavölgyi Zoltán)

Krámer György a Pannon Várszínház tagozataként működő Veszprémi Táncműhellyel közösen készített táncszínházi produkciót Debussy és kortárs szerzők zenéire.

A Faun-Nimfa-Danaida című táncjátékban egy öregedő férfi egy középkorú és egy ifjú nő tükrében keresi igazi arcát, próbálja felrajzolni személyisége, vonzereje határait. Sorsokról szól az előadás, az emberi együttélés szépségéről és lehetetlenségéről. A darab budapesti bemutatója március 12-én lesz a MOM Kulturális Központban.

Feledi János Sztravinszkij 1917-es Menyegző című zenéjének egyedi nézőpontból való bemutatására vállalkozik legújabb koreográfiájában. A március 19-én, a MOM Kulturális Központban debütáló darab további különlegessége, hogy a Zeneakadémia Elektronikus Zenei Médiaművészeti hallgatói is közreműködnek a zenei tételek közötti víziókban: a zene a helyszínen születik meg, reflektálva a táncművészek mozgására.

Feledi Project: Menyegző (fotó: Szigeti László)

Feledi Project: Menyegző (fotó: Szigeti László)

A testi vágy könyörtelen hatalmáról szól Kulcsár Noémi új táncjátéka, amelyet Vladimir Nabokov regénye ihletett. A Lolita című táncjátékban a Tellabor táncosai felteszik a kérdést: a szerelem miképpen vezethet szörnyű bűnökhöz? Bűnös már maga a vágy is, vagy csupán a tett az? Az előadás premierje március 23-án lesz a MOM Kulturális Központban.

Pirók Zsófia, az évad legjobb pályakezdő táncművésze díjjal jutalmazott fiatal művész, kortárs flamenco táncesttel készül márciusban a Táncszínház közönségének. Az Én, Sally, táncolunk című produkciót Daniel Keyes Az ötödik Sally című regényének ötlete alapján viszi színpadra az előadó március 27-én a Várkert Bazárban.

Kulcsár Noémi Tellabor: Lolita (fotó: Adrián Zoltán)

Először szerepel a Táncszínház repertoárján a Coincidance társulat. Az ír sztepp Európa-bajnokait felvonultató, elismert versenytáncosokból álló fiatal együttes 2_elle_y / mint(H)a című produkcióját mutatja be március 31-én a MOM Kulturális Központban.

Forrás: MTI, Színház.org