„Ígéretes időszak kezdetén vagyunk” – Kiss János válaszolt

2017 február 19. vasárnap, 11:23

Kiss János a Kultúra.hu-nak mesélt az Imre Zoltán Programról.

A kultura.hu cikkéből:

“Hihetetlenül szimpatikus számunkra a Cseh Tamás Program, amely sikeresen megszólította a zenész fiatalokat, és célba is talált. Tavaly nyáron, a 12. Magyar Táncfesztiválon, az NKA fórumon mi is arról beszélgettünk, mivel segíthetnénk a fiatal táncművészeket. Akkor vetette fel Bozsik Yvette, hogy elindíthatnánk az Imre Zoltán Programot, amely a legnemesebb célt szolgálja majd: a fiatal tehetségek helyzetbehozását. Ez eddig a táncművészet területén borzasztóan hiányzott. Én mindig elmondom: számomra a legszebb előadóművészeti ág a táncművészet. Viszont a legrövidebb is, hiszen a színpadon eltölthető időnk behatárolt, a tánc a fiatal testet igényli. A programmal segíthetnénk azoknak a fiatal, hivatásos táncművészeknek, akik szeretnének alkotni” – mesélt a kezdetekről Kiss János.

Kiss János (fotó: gyorplusz.hu)

A Győri Balett igazgatója elmondta, az sem véletlen, hogy Imre Zoltánt választották névadónak, akit személyesen is ismerhetett, egymás mellett dolgoztak a Győri Nemzeti Színházban. “Ő hihetetlenül nyitott szellemiségű táncos, koreográfus volt. Ezt a szellemiséget próbáljuk a programmal is közvetíteni. Imre Zoltán sajnos kevéssé ismert Magyarországon, hosszú ideig élt Londonban, ott végezte el a filmművészeti egyetemet is, ez pedig egy újabb kapcsolódási pont a programmal, mivel nekünk is célunk a társművészetekkel való együttműködés támogatása. Ami régóta hiányzik a szakmánkban, az a filmművészekkel való munka, a vizuális művészetek bevonása. A táncművészet tiszavirág életű műfaj, és a filmesek, fotósok azok, akik megörökítik a nagy pillanatokat, melyeket az utókor láthat. Ezért is fogadjuk örömmel, ha táncfilmek szinopszisával, terveivel is érkeznek be pályázatok. A táncművészet világszerte kitűnő követe a magyar kultúrának, és ezt a filmművészettel is meg lehetne erősíteni. Nem feltétlenül másfél órás nagyfilmekre gondolunk, hanem akár egy 5-10 perces táncszvitre is. De ugyanígy jelentkezhetnek más művészeti ágakat bevonó tervekkel is, mint az ipar- és képzőművészet vagy az irodalom. Azaz bármennyire is a táncművészek a kedvezményezettjei a programnak, más művészeti ágak képviselői is nyertesei lesznek. Mindemellett a nemzetközi együttműködések elősegítése is célunk. A táncművészet nagyon szerencsés helyzetben van, hiszen a mi nyelvünket a világ minden pontján megértik, nem kell hozzá tolmács. Ha két fiatal alkotó egymásra talál a világ bármely pontján, és külföldi együttműködésben dolgoznak, akkor a program őket is segítheti az alkotásban” – számolt be Kiss János.

A táncművész elmondta, már több hónapja dolgoznak azon, hogy a legmegfelelőbb kiírás szülessen. Szeretnék, ha hosszú életű és nyitott programot indíthatnának el, amely az évek során változhat aszerint, milyen irányt követel az élet. Ami biztos: a pályázat nem amatőr, hanem professzionális táncművészeknek szól majd. Műfaji megkötést nem lesz, mert nem szeretnék kihagyni sem a kortárs táncot, sem a balettet, sem a néptáncot. Alkotni vágyó táncművészek, koreográfusok, rendezők innovatív pályaműveit várják, a pályázók felső korhatárában azonban még nem döntöttek, valószínűleg 35 vagy 40 éves kor lesz. A sikeres pályázókat támogatja majd egy mentorprogram is, melynek végén akár nagybemutatót is kaphatnak, vagy bekerülhetnek alkotásukkal egy fesztiválprogramba. Kiss János hangsúlyozta, nem szeretnék elkapkodni a kiírást, hiszen most rakják le azokat az alapokat, melyekre a következő években lehet majd építkezni. Előfordulhat, hogy idén a kiírás kicsit szűkebb lesz, míg jövőre változhat. Tavasszal, kora nyáron azonban már remélhetőleg lehet rá jelentkezni.

 

A teljes interjú itt olvasható.