Ország Lili kiállításához készített táncelőadást Gergye Krisztián

2017 március 02. csütörtök, 9:26

Ország Lili Árny a kövön című kiállításához készített különleges táncelőadást Gergye Krisztián. A LILIth-fekete hold március 12-én és március 26-án tekintheti meg az Nemzeti Galéria közönsége.

Ország Lili, a modern magyar képzőművészet egyik kiemelkedő alakjának életmű-kiállítása március 26-án zár a Magyar Nemzeti Galériában; a 90 éve született alkotó munkáiból soha nem nyílt még ilyen nagyszabású, teljes életművet átfogó tárlat.

Egy különleges kiállítás különleges finisszázsa

A több mint háromszáz művet felvonultató anyag eddig még soha nem látott módon magyar és külföldi analógiákkal, Bálint Endre, Vajda Lajos, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Vieira da Silva, Toyen és Zoltan Kemeny műveivel párhuzamban szemlélteti a művész látásmódjának alakulását. A nagyszabású kiállításon Ország Lili eredeti elképzelésének megfelelően felépült a művész által tervezett Labirintus, benne a több mint ötvendarabos labirintus-sorozattal, mely ebben a teljességében korábban még nem volt látható.

Ország Lili: Kislány fal előtt (1955)

Ország Lili: Kislány fal előtt (1955)

 

A kiállítás záró hónapjában két alkalommal esti nyitvatartással és táncperformansszal várja az érdeklődőket az MNG. A Gergye Krisztián Társulat kifejezetten a kiállítás ihlette, LILIth-fekete hold című előadása igazi kuriózum, a tánc találkozása Ország Lili képzőművészetével és a bábművészettel, miközben a személyességet és az emberi test magányát vizsgálja. A közönség nem csak nézője lesz az eseményeknek, hanem szereplővé is válhat Gergye Krisztián és Ország Lili közösen teremtett világában – közölte a Nemzeti Galéria.

A LILIth-fekete hold március 12-én, majd a kiállítás március 26-i zárónapján látható; az előadásra szóló jeggyel annak kezdete előtt az Ország Lili-kiállítás is megtekinthető.

Az alkotók ajánlója a produkció elé:

“Néha a bànat is elfárad, a szorongásnak is kell pihenő. Ilyenkor fölsejlik az, amire egyébként csak következtetni lehet. Végül is az öröm is a világra való rácsodálkozás egyik válfaja.” Földényi F. László – Áldozatfestészet / Élet és Irodalom 2016. December /

Vannak képek, amelyek nem engedik el a tekintetet. Berántanak az alkotó lelkébe, a színek mögötti feketeségbe, a kíméletlen személyesség univerzumába.
Ország Lili festményei ilyenek.

Mondhatnánk, hogy magánmitológia, vagy szürreália, vagy csak egy egyszerű vízió, egy valaki, egy bárki lelki állagának pillanat-rekonstrukciója, de ezek a jelzős magyarázatok, mind csak közelítések, és valamiképp pontatlanok, mert nem írják le, pontosabban képtelenek leírni a képek mágikus hatását.

Mégis minden magyarázat, minden címke, minden jelző, a képek könyörtelen személyességének nélkülözhetetlen támaszai, hogy a személyesség ne lehessen önsajnálat, és a festő, aki természetesen nem akárki, bárkivé válhasson, mikor a képeit tapasztaljuk, hogy túllépve személyén egy szakadék széléhez érkezve majd elég bátrak lehessünk elrugaszkodni, zuhanni önmagunk fekete vermébe bele.
Talán megszűnik ez a nyomasztó gravitáció.

Ország Lili / Pompeji

Ebben a meghatározhatatlan műfajú előadásunkban megkíséreljük továbbörökíteni ezt a mágiát. Nem lesz varázslat, sem boszorkányság, csak képek tapasztalatából születő képek teremtődnek, és remélhetőleg majd megáll az idő, ha a csillagállás és a hold ragyogása is úgy akarja. Segítségül hívjuk Lilit(h).

Kedves nézőink!
A LILIth című előadásunkra, kérjük, hozzanak magukkal egy TÉGLÁT! Lehet kicsi, nagy, töredezett, új… A tégla az előadás részévé válik majd. Kiderül, tudunk-e közösen falat emelni magunk köré vagy magunk elé. Komolyan gondoljuk, bár a gesztus nem kitétel!

Forrás:Nemzeti Galéria, MTI, Színház.org