Monumentális táncdráma elevenedik meg a pécsi Kodály Központban

2017 március 13. hétfő, 13:46

Dubrovay László zeneszerző Faust, az elkárhozott című balettje kel életre a Pécsi Balett előadásában március 31-én a pécsi Kodály Központ hangversenytermében.

A 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatkozott darab zenéje az elmúlt hetven év egyik legmonumentálisabb eredeti balettkompozíciója, amit a mű több mint 460 oldalas partitúrája is mutat. A darab Goethe remekművének 1. és 2. részét követi, szinte teljes mértékben megegyezve az eredetivel – olvasható a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ismertetőjében.

Pécsi balett: Faust, az elkárhozott (fotó: Kotschy Gábor)

Pécsi Balett: Faust, az elkárhozott (fotó: Kotschy Gábor)

“A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus- és mozdulatgazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével együtt a harmonikus színpadi megvalósítást” – idézi a közlemény a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzőt, érdemes művészt, aki több mint két évtizede fejezte be nagyszabású balettjét.

“Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. De egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? Erre a kérdésre válaszol a táncdráma” – fogalmazott Dubrovay László zeneszerző.

A Pécsi Balett tizenhat táncművészének közreműködésével megvalósuló darab koreográfusa a Harangozó-díjas és Imre Zoltán-díjas Vincze Balázs, a társulat igazgatója.

Pécsi Balett: Faust, az elkárhozott (fotó: Hrotkó Bálint)

Pécsi Balett: Faust, az elkárhozott (fotó: Hrotkó Bálint)

A Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei is. Vincze Balázs úgy fogalmazott: “nagy megtiszteltetés és felelősség egy kortárs zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni. A saját elképzeléseimet úgy kellett összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon”.

A produkcióban közreműködik a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar; vezényel: Záborszky Kálmán Liszt-díjas kiváló művész.

Forrás: MTI, Színház.org