A bibliai József és Vivaldi is szerepel a Szegedi Kortárs Balett programjában

2017 március 22. szerda, 17:08

A bibliai József, Don Juan és Vivaldi is szerepel az évad együttese címet elnyert Szegedi Kortárs Balett programján a Müpában.

A Müpa 2012 óta tradicionálisan a következő évad műsorával egyszerre jelenti be az évad művészét és együttesét, aki/amely kiemelt figyelmet kap az intézménytől és különleges koprodukciókban megvalósuló koncerteken, előadásokon mutatkozhat be. A 2016/17-es évadban a Szegedi Kortárs Balett kapta a címet, így a Müpa közönsége több alkalommal találkozhat velük az idén – közölte az intézmény az MTI-vel.

József legenda / Fotó: Tarnavölgyi Zoli

József legenda / Fotó: Tarnavölgyi Zoli

Juronics Tamás Kossuth-díjas rendező-koreográfus vasárnap a Szenvedélyem című ifjúsági sorozatban mesél a fiataloknak arról, miként lett belőle táncművész, hogyan épül fel egy koreográfia, melyek a szépségei és nehézségei a szakmának. A matinékoncerten a társulat is közreműködik.

Richard Strauss bibliai József és Potifárné történetét bemutató József-legenda című egyfelvonásos balettje április 7-én várja a közönséget a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével Stefan Soltesz vezényletével.

Május 9-én és 10-én két 18. századi történet – Gluck Don Juanja és Vivaldi A négy évszakja – elevenedik meg a Fesztivál Színház színpadán. A sevillai csábító történetét Christoph Willibald Gluck balett formájában jelenítette meg nagy hatású zenékkel. Vivaldi A négy évszak című hegedűversenye ugyan nem színpadi mű, mégis van cselekménye, hiszen Vivaldi a maga által írt szonetteket zenésítette meg költőien érzékeny természetábrázolással.

A több mint negyed évszázada működő társulat 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, 2000 óta pedig önálló együttesként működik. A művészi arcél jellemző vonásai közül kiemelendő az előadói stílus sokféle hatáselemből összeálló egyedisége, magas technikai tudású táncművészek interpretálásában. Előadásaik meghatározó jellemzője a színpad törvényeinek tisztelete, a szó valódi értelmében vett – a látvány erejét, hatását fokozó – teátrális eszközök használata.