Újra látható az Overdose a Mu színpadán

2017 április 08. szombat, 16:18

Áprilisban két alkalomra visszatér a Duda Éva Társulat Overdose című előadása a Mu Színházba.

Duda Éva Társulat Overdose (Fotó: Dömölky Dániel)

Az alkotók ajánlója:

Nincs identitást adó közösség. Nincs út a transzcendenshez. Nincs megváltás. Pótszerek vannak. A kielégíthetetlen üresség luxus-arzenálja. Miniatürizált virtuális menny.

“A nyomás kollektív, a deformáció egyéni: egyeseket emelnek a rudak, másokat összenyomnak, megszabják az utat, limitálják a szabadsági fokot. A filmszerűség, a képek és átállások fegyelmezett váltakozása és Kunert Péter lebegős, technokrata-animál zenéje egy nyomasztó, monokróm,mégis izgalmas világ illúzióját hozza, ahol a csoportdinamika élőbbnek hat,mint maguk a figurák.” (Gálla Nóra, Ellenfény Online)

Érdekességek az előadásról:

1. A darab bemutatója 2010. december 10.-én volt a Mu Színházban, az eredeti szereplők közül a felújításban egyedül Csuzi Márton látható.
2. Az Overdose az évek során járt Franciaországban, Németországban, Jordániában, Szlovéniában és Romániában is.
3. A szlovéniai Fronta Fesztiválon az előadást követő szakmai beszélgetésen a kritikusok a férfi-női dominanciát emelték ki, miszerint a darab történetében a férfiak elnyomják a nőket, pedig az utolsó jelenetben éppen ők azok, akik a levegőben tartják hosszasan az egyik női szereplőt.
4. Az együttes további két új művet is köszönhet az Overdose-nak. Egy fesztiválon közösen lépett fel a társulat Gregor Lustek és Rosana Hribar művészekkel, akik később meghívásunkra elkészítették az Egy csókkal kezdődött? és az Outbreak című előadásokat.
5. A darab utolsó jelenetében maga a zeneszerző, Kunert Péter énekel.
6. A felújítás a Temesvári Nemzeti Színház meghívásra készült, a FEST-FDR fesztivál megnyitó előadása volt. A táncosok rekordidő, 2 hét alatt tanulták be a darabot.
7. Az előadásban látható rúd jelenetet Bardóczy Ilka (többszörös Világbajnok, Európa bajnok rúdtáncos, a Grotesque Gymnastics alapítója) tanította be a szereplőknek.
8. Amikor Jordániában járt az együttes, a reptéri vámon nem akarták átengedni a díszletet, gyanús volt számukra a sok cső. Vajon mire akarják használni? Ráadásul a csomagok közt volt egy fénypult is, amire azt hitték, hogy katonai célokra szokták használni, ezért csak hosszas vizsgálat után engedték be a felszerelést az országba.

Duda Éva Társulat Overdose (Fotó: Dömölky Dániel)

Duda Éva Társulat Overdose (Fotó: Dömölky Dániel)

Duda Éva Társulat/Movein Mission
OVERDOSE
április 13-14. 20:00, Mu Színház

Alkotók / Előadók:
Egyed Bea, Jessica Simet, Stetina Szonja, Wéninger Dalma, Darabont Áron/Csuzi Márton,
Kelemen Krisztián, Rusu Andor, Újvári Milán

Zeneszerző és zenei szerkesztő: Kunert Péter
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Díszlet: Duda Éva
Jelmez: Masa Richárd, Opra Szabó Zsófia
Konzultáns: Máriás Petra
Produkciós munkatárs: Czveiber Barbara
Koreográfus: Duda Éva