A fából faragott királyfi – Vincze Balázs koreográfiáját mutatta be a Pécsi Balett

2017 április 14. péntek, 15:53

A Pécsi Balett táncművészei március 25-én a Pannon Filharmonikusok: ‘A királyfi és Pulcinella tánca’ c. koncertjén mutatták be először A fából faragott királyfit Howard Williams vezényletével.

A látványos produkció legközelebb a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok közös Bartók-estjén A csodálatos mandarinnal együtt tekinthető meg április 25-én és április 26-án a Kodály Központban, Vincze Balázs koreográfiájával és rendezésében, Bogányi Tibor vezényletével.

A Bartók-est a Pannon Filharmonikusok és a Pécsi Balett első nagyszabású együttműködése, melyre a Bartók-év alkalmából kerül sor.

A fából faragott királyfi / Pécsi Balett

A fából faragott királyfi / Pécsi Balett

A fából faragott királyfi cselekményét így foglalta össze az 1917-es operaházi premierről szóló kritikájában Bálint Aladár a Nyugatban:

„Egymásra talál a mesekirályfi és a mesekirályleány, a két szomszédvár fiatal lakója, de idegen akarat – a tündér – eltorlaszolja egyesülésük útját, várába kergeti vissza a királyleányt. A királyfi utána iramodik, de a tündér táncoló erdő gyűrűjét forgatja meg körülötte, a patak habjai is – megannyi szép leány – kiszállnak a medrükből és mikor a királyfi legyűri az ellene harcba küldött elemeket, már késő, a királyleány csüggedten ül rokkája mellett fent a várban. Nem veszi észre a vár alatt epedő szerelmesét, aki hiába ágaskodik, nem ér fel hozzá. Póznára rakja koronáját és felemeli, de az sem elég, végül is lenyírja haját, leakasztja palástját, és a póznát ékesíti fel fiatalsága, királyi volta jelvényeivel. Ezekkel le is csalja a királyleányt, aki azonban a póznára pazarolja szerelmes pillantásait. Mozgó, táncoló figurává varázsolja a tündér e koronás parókás fadarabot, a királyfi pedig árván, magára hagyatva siránkozik sorsa fordulásán. A fabábú végül is összeroskad és a felrúgott, elhajított pózna felett egymás karjaiba roskad a két szerelmes. Ez lenne Balázs Béla színpadi munkájának rövidre fogott tartalma.”

A népmesei ihletésű történet celebek uralta világunkban igencsak aktuális, egyaránt szolgál fiatal és érett nők és férfiak okulására, kicsit „updatelve” óriási megosztást generálna a népszerű közösségi oldalakon. Hiszen így élünk mi is: értéktelen bábokat idealizálunk, külsőségek vonzásában élünk tárgyak uralta világunkban, és közben boldogságra vágyunk. Jobb esetben találkozunk egy tündérrel, aki felnyitja a szemünket és saját próbatételeinket kiállva megtaláljuk a párunkat és helyünket a világban – ahogy a szerelem beteljesüléséért vívott küzdelem során először a királyfi, majd a királylány is rájön, mennyivel fontosabbak a belső, valódi értékek, mint a külsőségek.