Tánc Világnapi Üzenet 2017 – Trisha Brown sorai

2017 április 29. szombat, 8:06

Az idei tánc világnap nemzetközi üzenetét rendhagyó módon a közelmúltban elhunyt Trisha Brown közeli munkatársa, Susan Rosenberg állította össze a koreográfus írásaiból.


Trisha Brown-ról:

Trisha Brown, az amerikai posztmodern tánc első generációjának jeles tagja, a nemzetközi táncélet meghatározó alakja 1936-ban született a Washington állambeli Aberdeenben. A Mills College táncszakán végzett 1958-ban. 1961-től dolgozott New Yorkban, ahol segített megalapítani a Judson Dance Theater társulatot.

Trisha Brown

1970-ben alapította meg saját társulatát a Trisha Brown Dance Companyt, amellyel 40 éven át felfedezte az improvizáció és kísérletezés jellemezte kortárstánc valamennyi vonulatát.

Mintegy 50 éven át tartó karrierje során több mint 100 táncelőadást és hat opera táncjátékát koreografálta. Készített koreográfiát a világ neves társulatainak is, köztük a párizsi opera balett-társulatának Mihail Barisnyikovval együttműködve. Csapata “kora egyik legelismertebb és legbefolyásosabb koreográfusaként” méltatta, akinek avantgárd munkássága a mai napig hatással van a tánc világára.

Trisha Brown

Trisha Brown

Táncosként 2008-ban, koreográfusként 2012-ben vonult vissza a színpadtól. 2017 márciusában, néhány hónappal azután hunyt el, hogy férje, Burt Barr meghalt.

Utolsó, Pygmalion című koreográfiáját 2011-ben mutatták be. Trisha Brown művészi géniuszát nemcsak koreográfiái és az azokról készült videók, képek és cikkek őrzik, de képzőművészeti alkotások is, ugyanis előszeretettel kísérletezett a festészet, különösképpen az akciófestészet különböző formáival.

Trisha Brown

Tánc Világnapi Üzenet Trisha Brown-tól:

A repülés iránt érzett vágy volt az oka annak, hogy táncos lettem. A gravitáció transzcendentális ereje mindig foglalkoztatott engem. Táncaimnak nincsen titkos jelentése. Azok fizikai formába öntött szellemi gyakorlatok.

A tánc kiszélesíti az egyetemes kommunikáció nyelvét, életre hívva az örömöt, a szépséget és az emberi tudás fejlődését. A tánc újra és újra maga a kreativitás. a gondolkodás, a létrehozás, megvalósítás és a kivitelezés kreativitása.

Trisha Brown & Diane Madden

Testünk a kifejezés egyik eszköze, nem pedig a reprezentáció lehetősége. Felszabadítja a kreativitásunkat, ami a művészet alapvető lételeme és adománya.

Egy művész élete nem fejeződik be az öregedéssel, ahogy egyes kritikusok gondolják. Egyéniségek, egyéniségek és gondolatok teremtik meg a táncot. A közönség meríthet ebből az alkotó erőből és tovább viheti a saját, mindennapi életében”.

Forrás: Színház.org, ITI