Táncolni bárhol, bármikor! – Világnapi fotósorozat

2017 április 29. szombat, 7:00

Hagyományunkhoz híven a Tánc Világnapján fotósorozatot közlünk…

….azt bizonyítandó, hogy a világ bármely pontján bármikor lehet és érdemes lehet táncra perdülni.

“And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.”
(
“És azok, akik nem hallották a zenét bolondnak nézték azokat, akiket táncolni láttak”.)
– Friedrich Nietzsche

A nemzetközi táncnap azaz a Tánc Világnapja április 29-ére esik, ilyenkor világszerte a táncot, a táncosokat és a táncolást ünnepeljük.

Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára időzítették. A “balett Shakespeare-jeként” ismert francia táncoskoreográfus a 18. század második felében reformálta meg a tánc alapjait, bár annak idején meglehetősen forradalminak számítottak tézisei. Szakítani akart ugyanis a hagyományos balett addigi szabályaival, a táncot szeretette volna aszínház műfajához közelíteni, saját koreográfiáit zenével, díszlettel és rendezői ötletekkel gazdagította.

Ő teremtette meg a cselekményes balettet, amelyben a drámai mondanivaló a tánc központi elemévé vált. Ma úgy tekintenek rá, mint az egyetemes táncművészet megújítójára.

Ahogy Dorothy Samachson ‘Ismerjük meg a balettet’ c. könyvében fogalmaz, “Noverre újításai lehetővé tették, hogy szakítsunk az udvari tánc addigi merev szabályaival és hozzájárultak a balett színművészeti lehetőségeinek fejlődéséhez”.

A nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a mindenkori kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

Világnapi fotósorozat avagy táncolni lehet…:

… a bálban


… a diszkóban


… otthon


… a műteremben


… az utcán


… a tetőn


…. a téren

… a teremben

… a bárban

… a karneválon

… az erdőben (a képen Mihail Barisnyikov)

…. az előtérben

… a színpadon

… a bálban

… a tornaklubban

… az esküvőn

… a moziban

… a filmforgatáson (Törőcsik Mari és Garas Dezső)

Táncolni bárhol, bármikor lehet!

Köszöntjük a Tánc Világnapját!