A Tánc Fesztiválja 2017 – A Forte Társulat és a Szegedi Kortárs Balett nyerte a fődíjat

2017 május 29. hétfő, 22:15

Vasárnap véget ért a Tánc Fesztiválja Veszprémben. Horváth Csaba V. vonósnégyes című koreográfiája a Lábán-díj után ismét fődíjat kapott.

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Veszprémi Petőfi Színházban az Országos Kortárs Összművészeti Találkozót. A Tánc Fesztiválján nagyszínpadi produkciókat, performanszokat és a műfaj határait feszegető interaktív fellépéseket is láthatott a közönség. A zsűri számos alkotói és előadói különdíjat adott át, a találkozó fődíját a Szegedi Kortárs Balett Menyegző című előadása és a Forte Társulat Bartók Béla: 5. vonósnégyes című bemutatója kapta.

“Örülünk, hogy ez a fesztivál él, és mindent megteszünk, hogy a jövőben is éljen, mert a táncosoknak, alkotóknak szüksége van egy ilyen találkozóra, s abban bízom, hogy a közönségnek is” –mondta el vasárnap este, a Tánc Fesztiválja gálaműsorán Szakály György Kossuth-díjas táncművész, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, a fesztivál zsűrijének elnöke.

“Azt kívánom, hogy döngessék a kaput a fiatalok, a lélekben fiatal alkotók és előadók a következő évben is, mert úgy gondolom, ez a szakma a fiataloké” – tette hozzá a zsűri elnöke, aki a magyar táncművészek és a magyar táncművészet nevében mondott köszönetet Krámer Györgynek és Vándorfi Lászlónak, amiért életben tartják a táncszakma számára is jelentős fesztivált.

A zsűri döntése alapján a 2017. évi fesztivál díjazottjai a következők:

Fődíj: a Szegedi Kortárs Balett Menyegző című produkciójáért

Fődíj: a Forte Társulat Bartók 5. vonósnégyes című produkciójáért

Veszprém Város díja: A Déja vu című produkció alkotójának és előadóinak

Összművészeti különdíj: ARTUS-Goda Gábor Társulat RAJ című produkciójáért

Különdíj: Blaskó Borbála Pukedli című produkciójának létrehozásáért

Alkotói és előadói különdíj: Fehér Ferenc az Imágó című produkcióért

Alkotói és előadói különdíj: Tókos Attilának a Testvér című produkcióért

Alkotói és előadói különdíj: ifj. Zsuráfszky Zoltánnak a Testvér című produkcióért

Közönségdíj: a Budapest Táncszínház Dózis című produkciójáért

Forrás: A Tánc Fesztiválja, Veol.hu