Több ezren is táncolhatnak egyszerre a Nemzeti Vágta szabadtéri táncházában

2017 június 26. hétfő, 11:51

Szabadtéri táncházzal ünnepel a tíz éves Nemzeti Vágta szeptember 16-án Budapesten. A péntektől vasárnapig tartó, hagyományos lovas programsorozat egyik csúcspontja lesz szombat este az ország eddigi legnagyobb szabadtéri táncháza.

Nemzeti Vágta (fotó: bbstage.hu)

Nemzeti Vágta (fotó: bbstage.hu)

A szervezők tájékoztatása szerint 72 település lovasainak megmérettetésén túl győri és mongol trükklovasok bemutatójával és az egész városon huszárokkal és lovakkal átvonuló, több száz fős seregszemlével is készülnek. A rendhagyó vágtát jubileumi programokkal teszik különlegessé. A születésnapi eseményen kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos. A hagyományos katonatoborzó táncot a legjobb magyar néptáncosok mutatják be a három nap alatt, napközbeni verbunkoktatásokkal és a szombat esti nagyszabású körtánccal, amelyhez bárki csatlakozhat.

“Az az álmunk, hogy megszervezzük az ország legnagyobb verbunkját, amely összehozza az embereket, mindenkit táncra csábít, kortól és képzettségtől függetlenül” – idézi az MTI-hez eljuttatott közlemény Szokolik Szabolcsot, a Vágta tánccsoport művészeti vezetőjét, aki szerint tíz profi táncmester vezet majd egy-egy kisebb csapatot és ezek összessége alkot majd egy nagy körverbunkot a téren, élő népzenei kíséret mellett. Az ünneplés már napközben elkezdődik: a Műcsarnok mellett felállított Országkonyhán egész nap szól majd a zene, a táncosok már ott elkezdik csábítani az embereket egy kis nótával, improvizációs tánccal, ezzel is hangolva mindenkit az esti örömtáncra. A mulatsághoz illő történelmi környezetet hagyományos lovas táborokkal teremtik meg a szervezők.

“Megidézzük a régi katonai táborok, hagyományőrző táborok hangulatát. A gyerekek itt testközelből láthatják megelevenedni a történelmet. Megsimogathatják a lovakat, beszélhetnek a huszárokkal, megismerhetik egy lovasíjász felszerelését vagy a huszár kardját, különleges ruháját. A Nemzeti Lovas Díszegység tagjai is bemutatják különlegesen kiképzett lovaikat, ünnepi felszerelésüket” – emelte ki Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője. Az eseményre minden évben több százezer néző látogat ki és több millióan követik figyelemmel a lóversenyeket a Duna televízióban. A regionális elővágták már zajlanak, augusztus végére pedig kiderül, mely települések indulhatnak a versenyen.

Forrás: MTI, Színház.org