Pozsonyi magyar társulat az avignoni fesztiválon!

2017 június 29. csütörtök, 15:00

Hégli Dusan rendező, koreográfus újra meghívást kapott a Festival Off d’Avignonra. Tavaly Szlovákiából elsőként jutott ki társulata és az Ifjú Szivek Táncszínház a neves színházi fesztiválra. Az Espace Alya Theatre idén másodszor is a Finetuningot kérte az alkotótól. A darabot a fesztivál teljes ideje alatt, főműsoridőben játsszák majd.

Finetuning / Ifju Szivek Táncszínház / Fotó: Bartusz Réka

Finetuning / Ifju Szivek Táncszínház / Fotó: Bartusz Réka

A Finetuning bemutatója tavaly júliusban a Festival Off d’Avignon nyitónapján volt. 21 teltházas előadást élt meg a franciaországi fesztiválon, azóta további kettőt Pozsonyban és hármat Budapesten a Várkert Bazárban. A darab nemzetközi sikerét komoly médiaérdeklődés kísérte.

Öt nyelven több mint hetven cikk jelent meg a koreográfiával kapcsolatban, számos neves kritikus írt az előadásról. A tavalyi avignoni fesztivál ideje alatt számos francia nyelvű szakmai írás is napvilágot látott, melyek egyikében Robert Aburbe, francia színházi kritikus egyenesen “a 2016-os fesztiválprogram egyik legjobb előadásnak” nevezte a Finetuningot.

Finetuning / Ifju Szivek Táncszínház / Fotó: Dusa Gábor

A darab sikere minden előzetes várakozást felülmúlt. Számos meghívást kapott Nyugat-Európa neves színházaiba, melyek közül két előadás a franciaországi Saint Lôban és Lanesterben már idén ősszel megvalósul. A Finetunig egy trilógia első része, műfajilag koncertkoreográfiának nevezi az alkotó.

Az egész estés táncszínházi előadás Közép-Európa hagyományos tánc- és zenekultúráját felhasználva egy olyan kérdéskört dolgoz fel, amely a világ minden pontján aktuális probléma. “A családon belüli lelki és fizikai erőszak sokkal többeket érint, mint amennyit és amennyien beszélnek róla. Ezt a darab iránti érdeklődés is alátámasztja” – hangsúlyozza Hégli Dusan, akit a Finetuningnak köszönhetően idén áprilisban az Évad legjobb alkotójának választott a Magyar Táncművészek Szövetsége.

Finetuning / Ifju Szivek Táncszínház / Fotó: Dusa Gábor

Finetuning / Ifju Szivek Táncszínház / Fotó: Dusa Gábor

Az Avignoni Színházi Fesztivált Jean Vilar francia színész-rendező indította útjára 1947-ben. Mára a világ legnagyobb és legrangosabb kortárs színházi találkozójaként tartják számon. Három héten keresztül közel 1200 előadást tekinthet meg a városba érkező színházrajongók tömege. Az elmúlt évek statisztikái alapján a fesztivál közel fél millió látogatót vonz júliusban Avignonba. 3500 akkreditált színházigazgató és színházi kritikus értékeli és válogatja ki az Off programban bemutatkozó darabok közül saját színháza műsorát a következő idényre. “Avignon júliusban olyan, mintha álmodna az ember. Felfoghatatlan a forgatag, amely kizárólag a színház kedvéért tölti meg három héten át az óváros utcáit. Tavaly minden este nagy öröm volt látni a kígyózó sort a színház bejáratánál. Napközben az utcán vadidegenek jöttek oda gratulálni a Finetuninghoz. A legnagyobb elismerés pedig, hogy idén visszamehetünk” – mondta el Gálik Klaudia, a társulat szólistája.

Finetuning / Ifju Szivek Táncszínház / Fotó: Bartusz Réka

Az Ifjú Szivek Táncszínház művészei egy hét múlva utaznak Franciaországba. A Festival Off d’Avignon július 7-től 30-ig tart, 21 alkalommal adják elő a Finetuningot, minden este 20:20-kor az Espace Alya Theatre színpadán.

(forrás: Dusan Hegli Company, Ifjú Szivek Táncszínház)

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenhét éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma.