Félezren táncolnak egyszerre a vizes vb megnyitóján

2017 július 09. vasárnap, 9:26

Magyarország összes hivatásos néptáncegyüttese és több amatőr táncegyüttes fogott össze, hogy az egész világnak megmutassa a magyar néptánc tánctechnikai bravúrjait.

Fotó: experidance.hu

Fotó: experidance.hu

Félezren táncolnak egyszerre a 17. FINA Világbajnokság július 14-ei budapesti megnyitóján: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának; a művészek a Duna vizén lévő színpadon lépnek fel. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és az ExperiDance Production mellett több amatőr néptáncegyüttes, artisták, akrobaták, modern- és balett művészek, és ritmikus gimnasztika válogatott csapat gyakorol együtt már hónapok óta a nagyszabású produkcióra.

A július 14-én este 9 órától látható, csaknem kétórás műsor több különböző, a történelem fontos korszakait megidéző jelenetből áll, ókori motívumok vagy épp a reneszánsz kor táncmozdulatai jelennek meg a színen, de sámánok, egy királynő és egy huszárezred is feltűnik a színpadon. A Müpa szervezésében létrejövő előadásban mintegy 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz, a produkció olyan művészek közreműködésével jön létre, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes vagy Bogányi Gergely. A produkció főrendezője Káel Csaba. Az est művészeti vezető-koreográfusa Román Sándor, segítői Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Juhász Zsolt és Földi Béla, valamint a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője, Lazsányi Erika.

“A vizes világbajnokság nemcsak a világ legjobb sportolóit hozza el Magyarországra és a nézők tömegeit ülteti a képernyők elé, hanem összehozta a nemzeti táncművészek színe javát is. A néptánc képes arra, hogy bemutassa, képviselje a magyarságot, azt a mély érzést, mely megkülönböztet minket más nemzetektől” – mondta Román Sándor, az ExperiDance Production művészeti vezetője, aki szerint soha nem látott szakmai összefogás valósult most meg annak érdekében, hogy olyan produkciót állítsanak színpadra, amilyen még nem volt a sportesemények történetében.

Az összművészeti produkcióban több mint 510-en lépnek fel, köztük mintegy 130 gyermek. A legfiatalabb táncos 6 éves, a legidősebb több mint 50. Egy adott pillanatban 270 táncos tartózkodhat egyszerre a színpadon, amelyet 4 darab 1600 tonnás uszályból alakítottak ki a folyón.