Komédia, karnevál és afrikai tánc egy klasszikusban – A hattyúk tava rendhagyó feldolgozása a Szigeten

2017 július 16. vasárnap, 10:02

2017. augusztus 14-én, 17 órakor a Sziget Fidelio Színház és Táncsátorában látható Dada Masilo koreográfiája.


Dada Masilo 12 éves korában látta először A hattyúk tava című előadást és egyből elhatározta, hogy egy nap színpadra állítja a saját verzióját. Darabja, mely többnyire az eredeti történetre és dallamra épül –néhány trükkös csavarral fűszerezve, melyek lényegében teljesen átalakítják a történetet – 2010-ben debütált Dél-Afrikában.

Ha kíváncsi vagy, hogy néz ki egy kortárs darab fűszerezve afrikai és klasszikus elemekkel dél-afrikai táncosok előadásában, ahol a legkevésbé sem számít a nem és a bőrszín, hiszen minden a feje tetejére áll, akkor Dada Masilo előadásán a helyed!

“Fekete és fehér, jó és rossz, valóság és illúzió. Könnyű ellentétekre bontani A hattyúk tava történetét és bizonyos koreográfusonak könnyen megy az is, hogy a saját szájízük szerint interpretálják a balett klasszikust. De Dada Masilo új verziója az összes feldolgozástól különbözik. Nem csak azért, mert friss és lendületes stílusa az afrikai táncokat, a vígjátéki hagyományokat és a karneválok világát is megidézi, hanem azért, mert szellemesen és komoly problémák felvetésével formálja át az eredeti történetet. Ebben a produkcióban Odette egy naiv, fiatal menyasszony, akit a meleg Siegfriedhez adtak feleségül. Siegfried pedig egy Odile nevű férfiba szerelmes. Mindketten áldozatai a társadalomnak, amely nem engedi, hogy szabad akaratuk szerint szeressenek” – írta az előadásról a The Guardian.

Koreográfia: Dada Masilo

Táncosok: Dada Masilo, Ipeleng Merafe, Khaya Ndlovu, Nadine Alexa Buys, Sonia Zandile Constable, Liyabuya Gongo, Kyle Heinz Rossouw, Tebogo Llewellyn Mnguni, Sylvester Thamsanqa Majela, Thabani Edwin Ntuli, Thamsanqa Tshabalala, Tshepo Itumeleng Zasekhaya

 
 

Kapcsolódó anyagok