Táncos témájú fotójával nyert rangos díjat Eifert János

2017 július 17. hétfő, 8:04

Eifert János fotóművészt az újvidéki Nemzetközi Triennálén aranyéremmel jutalmazta a világ legnagyobb fotográfiai társasága. A Vásárhelyről elszármazott művész, ahogyan a pályája elején, most is táncos témájú képével nyűgözte le a zsűrit.

“Hódmezővásárhelyen indult az életem, azóta elég sok élmény van már mögöttem. Az, hogy a világ 44 országában jártam, jelzi a kíváncsiságomat – vallom, hogy a tudomány, a művészet és a hit segít megismerni a világot, én a művészetet választottam”. (Eifert János)


Idén is óriási érdeklődés övezte a vajdasági Nemzetközi Triennálét. A zsűri a kiírásban a színházhoz és a színpadi produkciókhoz szorosan kötődő alkotásokat vette górcső alá, így 24 ország fotóművészei közül kerültek ki ebben az évben a legjobbak. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség egyéni kategóriájában az aranyérmet a vásárhelyi származású Eifert János kapta.

A vásárhelyi művész 17 éven keresztül hivatásos táncos volt, közben kezdett el fényképezni. Az első sikereit éppen a táncról készített fotói hozták el számára. Majd hosszú évtizedek után szintén egy táncos kép hozott számára elismerést a vajdasági triennálén.

Móger Ildikó és Eifert János

Móger Ildikó és Eifert János

“A kép egy nagyon érdekes produkciót mutat be. Fenyves Márk mozdulatművész egyik koreográfiájában, amelyben ő is szerepelt, a hét főbűn egyik jelenetét fogalmaztam meg formailag és tartalmilag jól a zsűri értékelése szerint” – fogalmazott az ismert fotóművész.

Eifert János a vajdasági elismerés mellett az elmúlt félévben több díjat is begyűjtött, amelyekre már csak tanítványai miatt is nagyon büszke.

Eifert János - Tánc / (Miskolci Avas Táncegyüttes, 1971)

Eifert János – Tánc / (Miskolci Avas Táncegyüttes, 1971)

Eifert János 1960 és 1977 között hivatásos táncosa volt a Honvéd Együttesnek. A fényképezést 1968-ban kezdte külföldi turnéi során. 1977-ben a Lobogó, majd 1978 és 1988 között a Búvár című lapnál dolgozott fotóriporterként. Ezt követően 1991-92-ben a Képes Extra, 1991-93-ban a BOOM képszerkesztője volt, valamint az Új Tükör, a Népművelés, a Muzsika, a Világ Ifjúsága és más lapok külső munkatársa. Eifert János 23 éves korában, a népi táncművészet mellett indult el a fotóművészet felé. Első témaköre a tánc volt. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, később az elektronikus sajtóban, az interneten. Filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként gyakran használták fel fotóit, ő maga is gyakran jelent meg különböző film- és TV-műsorokban. Számos fotóalbumhoz, kiállítási katalógushoz írt bevezetőt, előszót, nyitott meg kiállításokat, tartott előadásokat. Eifert János-nak 150 önálló kiállítása volt, és 650 csoportos kiállításon szerepelt.

Forrás: VásárhelyiTV.hu, Eifert.hu

 
 

Kapcsolódó anyagok