Balett az életért – Maurice Béjart társulata Magyarországon lép fel

2017 július 20. csütörtök, 7:00

90 éve született és 10 éve halt meg a „20. század balettjét” megteremtő balettművész-koreográfus, Maurice Béjart. Az általa alapított, és a mester halála óta is töretlenül működő Béjart Ballet Lausanne július 21-én lép fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life

A Béjart Ballet idei előadásait e kettős évfordulóhoz, valamint a társulat fennállásának 30 éves jubileumához köti, megemlékezve a kortárs balett kiemelkedő alakjáról és újítójáról, valamint legszebb és legnagyobb hatású koreográfiáiról, amelyekkel máig világszerte turnézik a társulat.

A húsz éve bemutatott Ballet for Life című komplex táncmontázsával Béjart olyan neves, fiatalon meghalt művésztársak előtt tiszteleg, akik a maguk idejében maradandó értéket alkottak. A társulat egyik legsikeresebb előadásában megidéződik a fiatalon elhunyt táncos, Jorge Donn alakja, zenei alapját pedig egy meglepő párosítás, a csupán 35 évet élt Mozart néhány zongoradarabja, valamint a 45 évesen elhunyt Freddie Mercury utánozhatatlan hangján megszólaló Queen-dalok adják. Az előadás utólagosan a táncosok különleges kosztümjeit tervező Gianni Versace világhírű divat- és jelmeztervezőnek is emléket állít, akit nem sokkal az előadás bemutatása után merénylet áldozata lett.

A Ballet For Life mégsem szomorú hangulatú előadás, hanem az életigenlés balettje, amely az ifjúságról és reményről szól, hiszen: „The show must go on.” A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megvalósuló előadás csatlakozik a produkció üzenetéhez, és a Béjart Ballet Lausanne meghívásával a valaha élt egyik legnagyobb koreográfus előtt tiszteleg születésének és halálának jubileumi évfordulóján. A társulat először lép fel a Margitszigeten, folytatva a világhírű balett-társulatok bemutatásának sorát.

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life

Az alapítóról:

Maurice Béjart 1927. január 1-én született Marseille-ben. Tánckarrierje 1946-ban Vichyben kezdődött, majd Janine Charrat-val és Roland Petit-vel, valamint a londoni International Ballet-ben töltött évekkel folytatódott. Egy 1949-es svéd turné során az akkor a Cullberg Ballet-ben táncoló Béjart felfedezte a koreográfiai expresszionizmus eszköztárát, majd egy szintén svéd filmforgatás alkalmával találkozott Sztravinszkij munkáival is. Párizsba visszatérve Jean Laurent tánckritikussal karöltve Chopin műveinek feldolgozásába kezd, így szerez koreográfusi tapasztalatokat. Ettől kezdve a táncművész immár koreográfus is.

1955-ben a saját együttese, a Ballet de l’Étoile által előadott Symphonie pour un homme seul (Szimfónia egy emberi lélekért) című koreográfiával bizonyságát adta formabontó gondolkodásának. A darabra felfigyeltMaurice Huisman, a brüsszeli Théâtre Royal de la Monnaie frissen kinevezett igazgatója, és meghívására Béjart elkészítette azóta világhírnevet szerzett Tavaszi áldozatát (1959).

Maurice Béjart

Maurice Béjart

1960-ban Brüsszelben Maurice Béjart megalapította a Le Ballet du XXe Siècle nevű társulatot, amely nemzetközi tánceggyüttesként világszerte turnézott. Eközben Béjart alkotásainak száma egyre nőtt, hogy csak a legnevezetesebbeket említsük: Boléro (Bolero, 1961), Messe pour le temps présent (Mise korunkért, 1967), L’Oiseau de Feu (Tűzmadár, 1970).

1987-ben a Le Ballet du XXe Siècle felveszi a Béjart Ballet Lausanne nevet, a nagy koreográfus pedig áthelyezi székhelyét a svájci olimpiai városba. 1992-ben úgy dönt, körülbelül harminc főre csökkenti a társulat méretét, hogy “megragadhassa az előadó lényegét.” Ugyanebben az évben létrehozza az École-Atelier Rudra Béjart balettiskolát és -műhelyt. A társulat számára készült Béjart-balettek pl. A csodálatos mandarin, Lear király – Prospero, À propos de Shéhérazade (Seherezádé apropóján), Ballet for Life (Balett az életért), MutationX, La Route de la soie (A lélek útja), Le Manteau (A kabát), L’Enfant-Roi (A gyermek-király), La Lumière des eaux (A források fénye), valamint a Lumière (Fény).

Koreográfusi munkássága mellett Maurice Béjart színházi előadásokat és operákat (La Reine verte, Casta Diva, Cinq Nô modernes, A-6-Roc; Salomé, La Traviata, Don Giovanni), valamint filmeket is rendezett (Bhakti, Paradoxe sur le comédien…). Maurice Béjart több kötet szerzője, regények, memoárok, naplójegyzetek és egy színdarab fűződik nevéhez. 2007-ben, mielőtt a nyolcvanat betöltötte volna, elkészítette La Vie du danseur racontée par Zig et Puce (A táncművész élete Zig és Puce szerint) című előadását. Az utolsó koreográfiájának szánt Le Tour du Monde en 80 Minutes (Nyolcvan perc alatt a világ körül) munkálatai közben hunyt el 2007. november 22-én, Lausanne-ban.

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life

Béjart Ballet Lausanne: Ballet for Life

Béjart Ballet Lausanne:
Ballet for Life (Balett az életért)
klasszikus balett

Koreográfia: Maurice Béjart
Zene: Queen, Wolfgang Amadeus Mozart
Jelmez: Gianni Versace

2017. július 21. (péntek) 20.00
Margitszigeti Szabadtéri Színpad