Izraeli turnéval indítja az újjászületés évadát az önálló Pécsi Balett

2017 augusztus 03. csütörtök, 10:11

Augusztus elején a 30. jubileumi Karmiel Fesztivál meghívására Izraelbe utazik a Pécsi Balett társulata. A turné keretében összesen öt jelentős városban mutatják be a Carment, az utóbbi évek egyik legsikeresebb koreográfiáját. Az elmúlt 56 év alatt 28 országban járt a Pécsi Balett, Izraelben most turnéznak először.

Pécsi Balett: Carmen /  Fotó: Mihály László

Pécsi Balett: Carmen / Fotó: Mihály László

„Sokszor hangsúlyoztam, hogy a Pécsi Balett önállósodása tánctörténeti, színháztörténeti esemény. Valójában most kezdem-kezdjük felfogni, hogy ez mit jelent. Most már tényleg szabadon teljesíthetjük missziónkat, utazhatunk, a tánc univerzális nyelvén képviselhetjük városunk és hazánk kultúráját, művészetét itthon és a nagyvilágban. A nagy szavak mögött immár tények sorakoznak. Az önállósodás hírére azonnal számos meghívást kaptunk, az izraeli turnét már február óta készítjük elő impresszáriónkkal. Fantasztikus boldogság látni, hogy telik a naptárunk… a legnagyobb örömömre végre leköthetek előadásokat, turnékat akár egy-két évre előre is. Hihetetlen…” – nyilatkozta Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója.

Pécsi Balett: Carmen /  Fotó: Mihály László

Pécsi Balett: Carmen / Fotó: Mihály László

A társulat holnap hajnalban indul Izraelbe, de már az őszi turnét készítik elő. A teljes októbert Mexikóban töltik.
Új bemutatójuk A makrancos hölgy, mely szeptember 15-én a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitó előadása lesz. A Shakespeare-komédia táncszínházi változatát a Pécsi Nemzeti Színházzal koprodukcióban hozzák létre. A koreográfus Földi Béla Harangozó-díjas művész, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője.