Szentivánéji álom – Budapesten is bemutatják Kulcsár Noémi koreográfiáját

2017 szeptember 11. hétfő, 11:23

Kulcsár Noémi újból egy Shakespeare darabot dolgozott át. A Szentivánéji álom budapesti premierjét októberben tartják a Várkert Bazárban.

 

A darabot első alkalommal a XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon láthattuk Gyulán. Kulcsár Noémi koreográfiájában a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is kortárs, modern értelmezésben, mai táncszínházi nyelven elevenednek meg az október 28-i budapesti bemutatóban, a Várkert Bazár színpadán.

Kulcsár Noémi Tellabor: Szentivánéji álom

Kulcsár Noémi Tellabor: Szentivánéji álom

W. Shakespeare: Szentivánéji álom Shakespeare egyik legismertebb vígjátéka egyben keserédes dráma a szerelem természetéről. Különböző párok vesznek el egy elvarázsolt erdőben, egyik szerelem adja át helyét a másiknak, miközben a kavarodásban a szerelem nem más, mint függőség, a magány ellenszere. A sötét erdőben párjukat kereső fiatalok egymásban keresik önmagukat – ez a keresés pedig boldogsághoz és boldogtalansághoz is vezethet. Kulcsár Noémi koreográfiájában a Szentivánéji álom összes figurája megjelenik a színpadon, így a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is.

Kortárs, modern értelmezésében mai táncszínházi nyelven elevenednek meg Shakespeare alakjai, miközben Felix Mendelssohn azonos című remekművére hajszolják egymást árkon-bokron, álmon-rémálmon át.

“Minden Shakespeare-adaptációmra jellemző, hogy keresem a köztem és a mű közti belső kommunikációt – akár formailag akár tartalmilag. A Rómeó és Júliában például klasszikus táncnyelvvel indítottam, egy fordulóponton pedig kortárs nyelvezetre váltottam. Ez a váltás a zene és általában a darab tartalmára nézve is sokat adott az előadáshoz. A Macbethben pedig a báb és a tánc fúziójára koncentráltam. A Szentivánéji álomban a valóság és képzelet határát keresem. Mi az, amit valóságnak tartunk, és mitől érezzük, hogy néha kiesünk belőle. A valóság és a képzelet között gyakran éles ellentét feszül. Ez az ellentét érdekel a darab kapcsán is. Mendelssohn romantikus zenéjét használjuk, amely találkozik a kortárs tánc nyelvezetével. Ez is újabb izgalmas ellentmondásokhoz vezet” – mesélte a nyári premier előtt Kulcsár Noémi.

Kulcsár Noémi Tellabor: Szentivánéji álom

Kulcsár Noémi Tellabor: Szentivánéji álom

Szentivánéji álom
–táncjáték–
Kulcsár Noémi Tellabor – Gyulai Várszínház

BUDAPESTI BEMUTATÓ
Október 28. 19.00
Várkert Bazár

Theseus, Athén ura CSIZMADIA TAMÁS
Hippolyta, Theseus menyasszonya STOHL LUCA
Vackor, ács CSERE ZOLTÁN
Gyalu, asztalos GRECSÓ ZOLTÁN
Zuboly, takács KALMÁR ATTILA
Dudás, fúvó-foldozó SZABÓ LEVENTE
Lysander, szerelmes Hermiába DARABONT ÁRON
Demetrius, szerelmes Hermiába SCHELL MARTIN
Hermia, szerelmes Lysanderbe TÓTH BRIGITTA
Heléna, szerelmes Demetriusba BACSÓ GABRIELLA
Oberon, tündérkirály HALÁSZ GÁBOR
Titánia, tündérkirálynő SZARVAS KRISZTINA
Puck HAJSZÁN KITTI

Látvány KULCSÁR NOÉMI
Dramaturg CSEH DÁVID
Koreográfus-rendező: KULCSÁR NOÉMI