Kovács Gerzson Péter koreográfus: “Tombol az álvalóság-biznisz”

2017 szeptember 14. csütörtök, 12:00

Domináns érdekkörökről, tomboló álvalóság-bizniszről és az Imre Zoltán programról mesélt Kovács Gerzson Péter a Tánckritika.hu-nak.

A Tánckritika.hu cikkéből:

“Azt látom, hogy egyre kevéssé érhető tetten a teljesítmény pozitív értékelése, és egyre inkább kontraszelekcióval kerülnek kiválasztásra a produkciók és alkotók. Tehát egyre többen nem az általuk teremtett művészi minőség alapján jutnak lehetőséghez, színpadhoz, megbízáshoz, mediális megjelenéshez, hanem az adott kulturális teret dominánsan uraló érdekkörhöz fűződő kapcsolódásuk mértékétől, aktuálisan megerősített hűségesküjük hőfokától függően” – fogalmazott a koreográfus.

Kovács Gerzson Péter / TranzDanz: Profana / Fotó: Jókúti György

Kovács Gerzson Péter / TranzDanz: Profana / Fotó: Jókúti György

Kovács Gerzson Péter szerint tombol az álvalóság-biznisz, amire az igény abból is fakad, hogy az emberek nem akarnak sötét jövőképeket (vagy leleplezett jelent) látni. “Inkább szórakoztassuk magunkat hülyeséggel, komplett idiotizmussal! De a nyomasztó kérdésektől manapság már azok a körök is elfordulnak, akik hagyományosan felelősen szoktak gondolkodni. Az öntudatos középosztályra gondolok (azt ugye belátjuk, hogy a politikai függőségben lévő újgazdag elit nem azonos a független polgársággal). Nos, ezek objektív tényezők, és nem hagyhatom figyelmen kívül őket. A pénz, paripa, fegyver és a nézői igény azért nem összekeverendők, bár van köztük összefüggés” – hangsúlyozta a TranzDanz vezetője, aki azt is elárulta, hogy jövőre Alexander Balanescuval készítenek közös produkciót, ősztől pedig óraadóként tanít a Színművészeti Egyetemen.

Az Imre Zoltán Program három éven át évi 100 millió forint elosztásával igyekszik segíteni a fiatal táncművészeket. Kovács Gerzson Péter már önmagában sikernek tartaná azt, ha három évig működne a program, mert vele olyan források kerülnének be a táncművészetbe, melyek az eddigiekhez képest nagyságrendileg jelentősek. “Nem fillérekről van szó. Ha az első év összegzése után el tudjuk érni, hogy továbbra is folyósítsák ezt az összeget, akkor az már eredmény. De ez csak a primer eredmény. A komoly eredmény majd az lesz, ha a program révén megvalósult projektek az általunk, és a közönség által elvárt minőséget fogják hozni. És ha mintaként szolgálnának a következő kiírások pályázói számára” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.