Orosz művészekkel egészült ki a tánctagozat Sopronban

2017 szeptember 19. kedd, 15:16

Két orosz táncossal és egy balettmester-koreográfussal egészült ki a Soproni Petőfi Színház tánctagozata. A Sopron Balett ebben az évadban több mint 200 előadáson lép színpadra.

Alekszej Bartrakov a Lángoló szív próbái közben (fotó: Sopron Balett)

Alekszej Bartrakov a Lángoló szív próbái közben (fotó: Sopron Balett)

2015-ben kötött együttműködési megállapodást a soproni társulat és az oroszországi Saransk City Ballet. A partnerség többek között vendégszerepléseket, koreográfusok és balettmesterek cseréjét, közös produkciók létrehozását foglalja magába. Ennek nyomán Demcsák Ottó Harangozó-díjas táncművész több ízben tartott például mesterkurzust Oroszországban, míg Alekszej Batrakov, a szaranszki balett vezetője Sopronban.

Az orosz szakember ettől az évadtól balettmesterként dolgozik a magyar városban. Két fiatal táncos is csatlakozott a társulathoz: a 22 éves Andrej Potapov a Komi Köztársaság fővárosából, Sziktivkarból, míg a 24 éves Darija Pisminceva Szaranszkból érkezett. Demcsák Ottó elmondta: szükség van mindig az új impulzusokra, ezt adhatják most a vendégművészek, akik már csatlakoztak a próbákhoz. Profi táncosok, jó technikával – jellemezte őket a koreográfus, művészeti vezető.

Alekszej Bartrakov a Lángoló szív próbái közben (fotó: Sopron Balett)

Alekszej Bartrakov a Lángoló szív próbái közben (fotó: Sopron Balett)

A Sopron Balettnak 230 fellépése lesz a 2017-2018-as évadban. Közreműkődnek a Petőfi Színház több zenés előadásában, például az Ármány és szerelem című rockzenés játékban, a The Blues Brothers musical-showban.
Önálló produkcióval is készülnek: a Táncrapszódiában egy este folyamán három táncjátékot visznek színre. Szeptember 16-án, a soproni színház nyílt napján a kulisszákra kíváncsi közönséget fogadják a táncosok is, akik aztán az esti előadásban, a My Fair Lady című musicalben is láthatók.

A soproni teátrum tánctagozata 2012-ben alakult meg Demcsák Ottó vezetésével és nyolc fiatal művésszel. Jelenleg 9 táncosa van a 2015 óta Sopron Balett néven alkotó tagozatnak.

Forrás: MTI, Színház.org