“Egy hajthatatlan lélek története” – Ralph Fiennes rendezésében forog a Nurejevről szóló mozi

2017 szeptember 27. szerda, 8:06

Már 2015-ben beharangozták, de csak most indult el a várva várt táncfilm forgatása.

A világhírű orosz balett-táncos, Rudolf Nurejev életét bemutató nagyszabású mozit Ralph Fiennes rendezi – számolt be a tanc.reblog.hu.

A néhány hete tartó forgatás Franciaországban és Oroszországban zajlik Oleg Ivenko főszereplésével, Nurejev életének fontos helyszínein: a Sainte-Chapelle, a Louvre, a Garnier-palota és a híres szentpétervári Mariinszkij Színházban.

Oleg Ivenko és Ralph Fiennes

Oleg Ivenko és Ralph Fiennes

A forgatókönyvet Az órák című, méltán híressé vált mozi kétszer Oscarra jelölt forgatókönyvírója, David Hare készítette Julie Kavanagh Rudolf Nurejev: az Élet című könyve alapján.

A filmen többek között Szergej Polunyin táncművészt, Adèle Exarchopoulost, Chulpan Khamatovát, Raphaël Personnazt, Calypso Valois-t és Louis Hofmannt láthatjuk, de a nézők nagy örömére Ralph Fiennes is játszik benne. Ő Nurejev mentorát, tanárát alakítja majd, aki a világhírű táncos Szentpéterváron kívüli karrierjét beindította.

Oleg Ivenko Rudolf Nurejev szerepében

A film elsősorban Nurejev híres ’61-es disszidálására fókuszál, amit a KGB, az orosz titkosszolgálat minden eszközzel próbált megakadályozni. Nurejev életének leglátványosabb, kulturálisan és politikailag is legizgalmasabb, legpezsgőbb időszakát dolgozza fel, melyben egy félelmek nélküli, kirobbanó személyiséget láthatunk úgy a színpadon, mint a való életben – írta róla a Variety című filmes szaklap.

Ralph Fiennes rendező pedig így nyilatkozott: A film egy hajthatatlan lélek története, akit kora és annak politikai berendezkedése próbált korlátozni, s ugyanakkor egy barátságé is, de az a fajta tánc-és művészvilág is feltárul benne, amit a hatvanas években a Szovjetunióban maga mögött hagyott.

Rudolf Nurejev, a múlt század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa. A kiváló technikájú és rendkívüli előadókészséggel megáldott művész szédületes karriert futott be táncosként és koreográfusként is, utóbbi minőségében egyik legnagyobb sikere a klasszikus orosz balett büszkeségének számító Bajadér újrafogalmazott verziója volt. Nemcsak a klasszikus balettban alkotott maradandót, de fellépett modern darabokban is, sokat tett a klasszikus és a modern tánc közti határok elmosódásáért. Rudolf Nurejev soha nem titkolta homoszexualitását, a 60-as évek szexuális felszabadulásának jelképe is lett. 1984-ben, nem sokkal az AIDS megjelenése után HIV-pozitívnak diagnosztizálták, de ő ezzel nem sokat törődött. Fizikai állapota a kilencvenes évek elején kezdett rohamosan romlani, 1992 végén már a betegség utolsó stádiumában volt, a halál 1993. január 6-án érte. A Párizs közeli orosz temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol többek közt a filmrendező Andrej Tarkovszkij is nyugszik, temetésén Bach és Csajkovszkij zenéje mellett öt nyelven hangzottak el költemények.