Pina Bausch koreográfiáját táncolják világszerte – Mindenki csatlakozhat!

2017 október 03. kedd, 12:14

Mozgalmat indított útjára a Pina Bausch Alapítvány, melynek keretében a világhírű koreográfus népszerű darabja, a Nelken azaz Szegfűk egy részletének videófelvételen való rekonstruálására buzdít.
Wim Wenders Pina című filmje nyomán vált ismertté az úgynevezett Season March, amelyben a táncosok libasorban lépegetve követik egymást, miközben az évszakokra utaló gesztusokat tesznek a kezükkel. A Pina Bausch Alapítvány ennek a jelenetnek az eltáncolására szólít fel.

A felhívásra nemtől, kortól előképzettségtől függetlenül minden táncszerető ember jelentkezhet saját videóval, a nelkenline@pinabausch.org címen.

Az elkészült etűdöket itt tekinthetjük meg.

Szegfűk

Pina Bausch 1982-ben hozta létre a Szegfűk című előadást, amelyben több száz rózsaszín szegfű borította be a színpadot. A produkciót a magyar közönség is láthatta a Vígszínház színpadán, köztük Esterházy Péter. Az író egy laudációban, amelyet 1997-ben Pina Bausch legnagyobb berlini színházi díjának odaítélésére írt, a következő mondatok szerepeltek: “…Bausch óta mást jelent ez a szó: táncolni. Tulajdonképpen a Dudennek ezt jeleznie kéne, v. B., n. B., vor Bausch, nach Bausch, előtt, után. A tánc, a klasszikus balett különösen, a hiúság fennhatósága alatt áll, Bausch kiemelte onnan, és a szépség fennhatósága alá helyezte…”

A Szegfűk című produkció elkészítésekor Bausch arra kérte a táncosait, mutassanak valamit, amire büszkék. Az egyik német táncművész erre Gershwin The Man I Love című dalának jelnyelvi előadását mutatta be, ami az előadás ikonikus részévé vált.

Szegfűk

Julie Shanahan, az ausztráliai születésű táncművész, a Tanztheater Wuppertal tagja úgy nyilatkozott korábbi interjúnkban a munkamódszerről: „Pina rendkívüli táncnyelvet hozott létre, s noha törekedett a technikai tökéletességre, számára mégsem a technika volt az elsődleges. A mozdulatainkkal kérdéseket válaszolunk meg. Minden gesztusnak megvan a maga története, olykor egy-egy szót írunk le vele. Lehet, hogy ezt nézőként nem tudod megfejteni, de érzékeled, hogy nem véletlenül születnek.”

Forrás: www.pinabausch.org, Színház.org