Hogyan élhető meg a szabadság korlátok között? – Vass Imre új koreográfiája a MU-ban

2017 október 04. szerda, 11:11

Számodra mit jelent az alap, mint érték, melyet nem veszíthetsz el? Hogyan lehet a korlátok között megtalálni a szabadságot? Vass Imre új darabjában többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ október 6-án és 7-én a MU Színházban.

 Vass Imre: Standing Ground

Vass Imre: Standing Ground

Az alkotók ajánlója:

Újra és újra visszatérünk a kiinduló pontunkhoz, ami számunkra fontos, érték vagy csak adottság. De hogyan viszonyul egymáshoz az egyéni és a közös alap? Mennyire szabad az egyik és mennyire limitált a másik? Mindannyian kondicionáltak vagyunk. Hogyan élhető meg a szabadság a korlátok között?

Az a sok-sok keresés, eltévelyedés, hevület, felejtés, megbokrosodás, révbe érés, lankadás, lendület és kilengés mind-mind figyelemfelkeltés, emlékeztető: vissza az alapokhoz! Az alap helytáll, nem tágít, a földdel egyenlő. Biztos pont az élmények forgatagában, amíg rá nem ununk és újra útra nem kelünk.

 Vass Imre: Standing Ground

Vass Imre: Standing Ground

A Standing Ground nem boncolgat, vagy fejteget, újra és újra visszatér önmaga központjához, központi kérdéséhez, döngöl, szajkóz, sulykol, amíg a földdel egyenlővé nem tesz. A Standing Ground kitartó, ellenálló és állja a sarat, az egyéni alapokat közös nevezőre hozó, változatlan változó.

Az est folyamán improvizatív szóló előadások és csoportos koreográfiák váltakozása teszi kerek egésszé a táncelőadást, melyben korlátok és szabályok állnak szemben a véletlenszerűséggel és szabadsággal. Az érdeklődők számára mindenképp izgalmas lehet, ha az egyén-csoport, szabadság-korlátok viszonyát szeretnék górcső alá venni, melyet az alkotók nem csak fizikai szinten mutatnak be, hanem a szabadon gondolkodás élményét is lehetővé teszik. A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

 Vass Imre: Standing Ground

Vass Imre: Standing Ground

“Sok előadásomnak az a célja, hogy a néző elgondolkozzon azon a szerepen és szituáción, hogy mit jelent neki megfigyelőnek lenni. Üli és nézni. Hogyan néz? Mit néz? Mi az, ami fontos neki? Mi alapján szelektál? Hogy önmagára kérdezzen rá! A cím is erre utal. Az általános alkotói hozzáállás az, hogy az embereket elgondolkodtassa a létrehozott mű. Lehet egy előadás érdekes vagy érdektelen, de mindenképp elgondolkoztat, érzeteket és érzelmeket kelt. Az én feladatom nem az, hogy felszálljak erre az élményeket generáló bulivonatra, hanem hogy éket üssek a tapasztaló és a tapasztalás tárgya közé. Megmagyarázzuk, értelmezzük magunk számára, ami történik velünk. Mások véleményét könnyen megkérdőjelezzük, de a saját álláspontunkat nehezen adjuk fel. Nem kérdezünk rá, arra, hogy én egyenlő vagyok a gondolataimmal, érzelmeimmel? Különbség van a között, amit tapasztalunk, történik és amit (mások vagy) magunk mondunk magunknak, hogy történik” – nyilatkozta korábban Vass Imre.

 Vass Imre: Standing Ground

Vass Imre: Standing Ground

Vass Imre:
Standing Ground

Koncepció, koreográfia: Vass Imre
Alkotótársak és előadók:
Dányi Viktória, Kelemen Patrik, Raubinek Lili, Rózsavölgyi Zsuzsa, Vavra Júlia
Hang, zene: Porteleki Áron
Fény: Mervel Miklós
Látvány: Vass Imre