Tóték-jubileummal és stúdiószínházi táncfesztivállal készülnek Egerben

2017 október 07. szombat, 16:19

A Gárdonyi Színház Fábri Zoltán legendás filmjének forgatási helyszínén is előadja majd Örkény István darabját.
Topolánszky Tamás,  a GGTánc Eger vezetője kiemelte: az október 18. és 22. között, immár hatodik alkalommal sorra kerülő seregszemle a hagyományokhoz hűen a honi kortárs táncművészet legnívósabb koreográfiáiból összeállított programmal várja a műfaj szerelmeseit. Újdonság viszont, hogy először szerepel majd több külföldi előadó a rendezvényen, mely egyúttal Eger és a finnországi Pori 44 esztendős testvérvárosi együttműködésének ünnepe lesz – tette hozzá.

Pori Dance Company

Pori Dance Company

A részletekről szólva a főszervező elmondta: a kilenc produkciót felvonultató fesztivál nyitónapján a testvérvárosi évforduló jegyében a Pori Dance Company Duett című, majd a GGTánc Eger Carnations and Roses című előadást láthatja a közönség. Másnap A csoda című élőzenés koreográfiával jelentkezik a Napfényes Színtársulat, majd Grecsó Zoltán Orfeusz és Eurüdikéjét tűzik műsorra.

A továbbiakban Pukedli címmel bemutatják a Vörösmarty Színház Tánctagozatának táncjátékát és a Feledi Project is fellép Szálkák című – Pilinszky János verseire asszociáló – koreográfiájával, A berlini kortárs táncélet jeles képviselője, a brazil származású Clébio Oliveira október 21-én Abyssal zone című szólótáncával, míg a Miskolci Balett Harlekinada című előadásával lép közönség elé. A zárónapon pedig a Bozsik Yvette Társulat Kabaréját tekinthetik meg az érdeklődők, kivételesen a nagyszínpadon.

Venczel Vera, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Latinovits Zoltán / Isten hozta, őrnagy úr!

Venczel Vera, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Latinovits Zoltán / Isten hozta, őrnagy úr!

Jövő nyáron lesz 50 éve, hogy Fábri Zoltán rendezésében elkészült a Szarvaskőben forgatott, Isten hozta őrnagy úr! című legendás film. Az emlékezés szeretetével tűzte most műsorára a Gárdonyi Géza Színház Örkény: Tóték című tragikomédiáját, melynek október 13-i bemutatója előtt 18.30-tól különleges kiállítás nyílik, melynek rendezőjeként Szigethy Gábor író, drámatörténész, eredeti dokumentumokból válogatott. Látható lesz a film forgatókönyve, Latinovits szövegkönyve és fotók a forgatásról. Az egri premieren Tótot Baranyi Péter, feleségét Saárossy Kinga, lányukat Nagy Fruzsina, az őrnagyot Reiter Zoltán játssza, és fontos szerepe lesz a postást alakító Rácz Jánosnak is.  Blaskó Balázs direktor örömmel jelentette be, hogy az előadás januárra meghívást kapott a Nemzeti Színházba, jövő nyáron pedig Szarvaskőn, szabadtéren is előadják majd a Tótékat.

Forrás: Gárdonyi Színház, MTI, Színház.org