Carnations and Roses – a GGTánc Eger bemutatójával kezdődik az idei Táncfesztivál

2017 október 18. szerda, 11:37

A szerelem évszázadok óta mozgatórugója az emberi gondolkodásnak, valamint meghatározó szerepet tölt be az antik mitológia, a vallások, a filozófia és a művészetek világában is, e területek központi témájának egyike. Erről szól a GGTánc Eger legújabb bemutatója.

Carnations and Roses Clébio Oliveira koregráfiája, az agy szemszögéből vizsgálja a szerelmet, szenvedélyt. Hogyan jellemezhető ez az érzés egy reálisabb szempontból nézve? Hogyan viselkedik az agyunk a szenvedéllyel szemben? Mi játszódik le elménkben, mikor szerelmesek vagyunk? Milyen kapcsolatot létesít egymás közt a test és az agy?

Oxitocin, dopamin, szerotonin. Vágyódó test. Boldog beteljesülés. Gyönyör. Olykor pedig elmebajhoz hasonlítható ez az állapot, stresszel, megszállottsággal, kényszerrel fűszerezve.

A találkozót a Pori Dance Company “Duett”-je és a GGTánc Eger bemutatója nyitja meg. Eger és Pori több évtizede ápol testvérvárosi kapcsolatokat, ez kiemelt szerepet kap most, hiszen a hevesi megyeszékhely pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre.

Október 18-22 között a legjavából merít a VI. Stúdiószínházi Táncfesztivál, melynek fővédnöke Nyitrai Zsolt, miniszteri biztos – említette meg Topolánszky Tamás, a GGTánc Eger vezetője.

Idén kilenc előadást láthatunk majd, többek között a Napfényes Színitársulat: “Csoda”, Grecsó Zoltán :”Orfeusz és Eurüdiké”, Feledi János: “Szálkák” című koreográfiáját, a Vörösmarty Színház Tánctagozatának “Pukedli” c. táncjátékát. Meghívást kapott Clébio Oliveira “Abyssal Zone”, valamint a Miskolci Balett “Harlekinada” című előadása, zárásként látható a Bozsik Yvette társulat “Kabaré” című produkciója.