“Ez a műfaj családiasságot kíván” – Barta Dóra táncról, a Kecskemét City Balettről

2017 október 23. hétfő, 10:07

A Kecskemét City Balett megvalósult és megálmodott terveiről mesélt Barta Dóra a Montázs magazinnak.

A montazsmagazin.hu cikkéből:

“Úgy vélem, hogy ismét nagyon sikeres évadot zártunk. Egyre jobban érezhető, hogy Kecskeméten már sokan szeretik és remélhetőleg a jövőben még többen fogják szeretni a táncművészetet. A kortárs táncszínháznak és a klasszikus balettnek ezt a különleges fúzióját, amit mi képviselünk, kedvelik az emberek, illetve azok, akik eddig nem tudták, hogy kedvelik, azok közül is már sokan vonzódnak hozzá. Egyre inkább bővül a világunkra nyitottak tábora, mondhatjuk azt is, hogy kialakult Kecskeméten egy nagyon erős, megbízható törzsközönségünk, amely biztos alapot ad a továbblépéshez” – összegzett Barta Dóra igazgató.

Barta Dóra (fotó: Dömölky Dániel)

Barta Dóra (fotó: Dömölky Dániel)

A Kecskemét City Balett elmúlt öt évéről szólva elmondta, hogy rövid idő alatt sok mindent fel tudtak építeni. Több olyan táncművész van a társulatban, akik szinte a kezdetektől velük dolgoznak, jóformán gyerekként érkeztek, és kezdetben nehezen értették meg, hogy miért kell olyan sokat dolgozniuk, annyi mindent feláldozniuk az életükből a fejlődés érdekében. “Végül maguktól is rájöttek a válaszra: más foglalkozásokhoz viszonyítva egy táncművésznek csak töredéknyi idő áll a rendelkezésére az önmegvalósításhoz. Visszaigazolást nyert számukra, hogy miért is ennyire fontos állandóan tovább képezniük magukat. Túl nehéz ez a műfaj ahhoz, hogy az ember közepes színvonalon csinálja. Most már nem kell sok energiát befektetnem, hogy meggyőzzem őket a kemény munka értelméről, és ez nagyon jó érzés” – számolt be a balett vezetője.

“Amikor valaki ide szerződik, nem árulok zsákbamacskát. Tisztában vannak az elvárásokkal, aztán pedig megtanulják, hogy ez ilyen sok munkával jár együtt. Ha elhatározzuk, hogy valamit jól akarunk csinálni, a színpadon már nincs lehetősége visszalépnie az embernek. A magam részéről igyekszem megteremteni minden lehetőséget a hasznos munkához, a nehézségek leküzdése során a táncosaim aztán rájönnek, hogy sokkal jobb művészek lettek, mint voltak. De ezért áldozatot kell hozniuk. Hogy bírjuk? Úgy, hogy megéri! Nem anyagi szempontból, természetesen, hanem a művész saját fejlődése miatt. Ezt a kincset soha senki nem fogja elvenni tőlük. Nem véletlenül csiszolgatom a tehetségüket, sokat foglalkozom velük. Mindegyikükkel külön-külön. Néha már úgy érzem, mintha az anyukájuk lennék, úgy szólítanak meg, úgy fordulnak hozzám. Ez számomra öröm, mert ez a műfaj családiasságot kíván. Szerencsére nagyon jó közösség formálódott belőlük, segítik egymást. A vezetésem alatt dolgoznak, de a szeretetemnél sosincs hierarchia. Tudják, hogy bármiben, bárhol számíthatnak rám” – hangsúlyozta Barta Dóra.

A teljes interjú itt olvasható.